Életmód

2014.04.27. 09:05

Vitaminok: Pótoljuk a hiányukat

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlenek és mással nem helyettesíthetőek. Támogatják az anyagcsere-folyamatokat, a sejtjeink alkotóelemei, és szerepük van a szervezetbe kerülő káros anyagok kiválasztásában.

Simon Erzsébet

– A tapasztalat szerint tavaszra kimerülnek a szervezet vitaminraktárai, és legyengül az immunrendszer. Ez leginkább tavaszi fáradtságként, allergiaként, folyamatos náthaként jelentkezik sok embernél, de nem ritkán komolyabb hiánybetegségek is előfordulnak. Figyeljünk arra, mit súg a szervezetünk: érezzük meg, melyek a jó ételek nekünk és melyek a károsak – mondja Szalai Zoltán tanácsadó.
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, ám az étrend összeállításánál nem csupán arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során a vitaminok akár ötven százaléka is elveszhet. Ha nem tudjuk a szükséges napi mennyiséget a táplálkozásból fedezni, akkor a táplálékkiegészítők a segítségünkre lehetnek. A vitaminok a különböző enzimek legfontosabb összetevői, amelyek nélkül a test egyes biokémiai folyamatai nem játszódnának le.

Szalai Zoltán: Tavaszra kimerülnek a szervezet vitaminraktárai. Meg kell erősíteni az immunrendszert. Fotó: Horváth Csaba

– A vitaminszükséglet sok mindentől függ, például nemtől, anyagcserétől, életmódtól, táplálkozástól – magyarázza Szalai Zoltán. – A vitaminigény alkalmasint emelkedhet: stressz, terhesség, szoptatás, idős kor, fokozott fizikai és szellemi munka, különböző betegségek esetén. A megemelkedett szükséglet mellett a vitaminok hasznosulása is változhat, egyes emésztési betegségek során csökkenhet a vitaminok felszívódása. A D3 vitamin pótlása például létfontosságú a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében, a pajzsmirigy normál működését is segíti, de nagyon fontos a bőrproblémák – ekcéma, allergia – megelőzésében. Napfényvitaminnak is becézik a szakirodalomban. Fontos még jó minőségű C vitaminnal, antioxidánsokkal – például vörös szőlőmaggal – megtölteni a szervezetünket, de nem árt a májunkat is felfrissíteni, tisztítani a téli „punnyadás" után. A vitaminok hatásmechanizmusának lényege, hogy az emésztőcsatornából felszívódnak és bekapcsolódnak a szervezet különböző életfolyamataiba. Közismert, hogy a vitaminszükséglet egy része megfelelő táplálkozással pótolható. De nem mindig fogyasztunk olyan mennyiségű és minőségű ételt, amivel ez megvalósítható.

Címkék#vitaminok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!