Az emberi jogokért és békéért

2017.09.26. 12:44

Átadták az Alternatív Nobel-díjat

Mások mellett a vegyi szennyezések áldozatait védő Robert Bilott amerikai ügyvéd kapta az „Alternatív Nobel-díjat” az elismerést odaítélő alapítvány keddi stockholmi bejelentése szerint.

A hivatalos nevén Right Livelihood Awardként ismert díjat odaítélő svéd alapítvány szerint az 52 éves Bilott „évtizedek óta a vegyi szennyezések feltárásán dolgozik, igazságot szolgáltat az áldozatoknak, és elfogadtatott egy olyan jogi nézőpontot, amely megnyitotta az utat a veszélyes anyagok hatékony szabályozása előtt”.

Bilott az év elején sikeresen zárta le a DuPont amerikai vegyi óriásvállalattal folytatott, 19 éve húzódó jogi vitáját, amelyben mintegy 70 ezer, a szennyezett ivóvíz minőségének helyreállításáért és kártalanításért harcoló állampolgárt képviselt.

Ugyancsak elismerésben részesült Khadija Ismayilova azeri oknyomozó újságíró, Colin Gonsalves elnyomottakat védő indiai ügyvéd és Yetnebersh Nigussie, a fogyatékosok integrációjáért küzdő, vak etióp aktivista.

Az indoklás szerint Gonsalves „három évtizeden keresztül fáradhatatlanul és innovatívan használta a közérdek védelmében indított pereket, hogy biztosítsa az alapvető emberi jogokat Indiában a társadalom peremére szorult, legsérülékenyebb állampolgárok számára”.

Ismayilova „bátorságáról és állhatatosságáról” tett tanúbizonyságot a kormányzati korrupciós ügyek feltárása során, munkáját „az elszámoltathatóság és átláthatóság nevében” végezve. Ez volt az első alkalom, hogy azeri állampolgár kapta meg a díjat.

Yetnebersh Nigussie vak, etióp aktivistát a bizottság „a fogyatékossággal élők jogainak szélesítése és integrációjának elősegítése” miatt tüntette ki. Nigussie harcával egyúttal „a társadalom gondolkodásmódját is megváltoztatta” – írták.

Az Alternatív Nobel-díjjal hárommillió svéd korona (mintegy százmillió forint) is jár, amely legtöbbször egyenlően oszlik meg a négy díjazott között. Azonban a bírálóbizottság egyes esetekben pénzjutalom nélküli, tiszteletbeli díjat is adományozhat, ha úgy ítéli meg, hogy a kitüntetettnek nincs szüksége anyagi támogatásra, de mindenképpen el akarja ismerni a munkásságát. Így kapta meg idén az elismerést Robert Bilott. A pénzjutalmon a másik három díjazott osztozik.

A hagyományos Nobel-díjjal szemben egyfajta bírálatot is megfogalmazó Alternatív Nobel-díjat 1980 óta évente ítélik oda az emberi jogokért, környezetvédelemért és békéért munkálkodó egyéneknek, illetve szervezeteknek. A kitüntetést Jakob von Uexkull svéd-német író és volt európai parlamenti képviselő alapította. Az Alternatív Nobel-díj korábbi kitüntetettjei között van például az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyelési módszereit leleplező Edward Snowden, aki jelenleg Oroszországban van, valamint a gyermekek jogaiért küzdő Astrid Lindgren svéd író is.

Borítókép: Ole von Uexkull (j), az Alternatív Nobel-díj Alapítvány ügyvezető igazgatója, mellette Maina Kiai, a zsűri tagja, háttérben a négy díjazott kivetített képével a svéd fővárosban Stockholmban.

AFP / TT NEWS AGENCY / Janerik Henriksson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!