könnyed falatozás

2017.10.17. 18:38

Így kímélheti a gyomrát

Bár az ünnepekre még várni kell, nem baj, ha már most „felkészül” a kiadós év végi falatozásokra, és egy-egy könnyebb napot is beiktat az étrendjébe!

Nem kell feltétlenül böjtölni ahhoz, hogy az ember engedje kicsit pihenni a gyomrát: már az is sokat segít, ha az időnként beiktatott könnyebb napokon úgy állítja össze a napi menüjét, hogy egyik fogás se okozzon nagy megterhelést a szervezetnek. A Fanny magazin tippjei segítségével bemutatjuk, hogyan kezdhet hozzá.

Reggeli

A reggeli talán a nap legfontosabb étkezése, ilyenkor kell feltöltenie energiával a szervezetét, hogy aztán könnyebben induljon a napja. Épp ezért nem mindegy, hogy mit fogyaszt:

A nap első étkezése legyen gyorsan elkészíthető, finom, tartalmas, mégis könnyű, no és egészséges.

Mit szólna mondjuk ehhez a változathoz? Kenjen meg sovány túróval 2-3 szelet kétszersültet, majd pakoljon rá paradicsom- és uborkaszeleteket, végül mindegyik tetejére szórjon felaprított petrezselyemzöldet. A gyümölcsjoghurt vagy a kefir ezután is jól fog esni, a frissen facsart narancslé vagy 1 bögrényi, mézzel ízesített gyógytea pedig remekül kiegészíti majd a menüt.

Ebéd

Egy könnyű leves mindig jó választás! Ha zöldség- vagy gyümölcskrémlevest fogyaszt, a második fogás lehet például natúr szelet vagy hal, némi rizs-, esetleg burgonyakörettel. A zöldség- és a húsleves után majdnem minden jólesik, legyen szó akár rántott zöldségről, tésztaételről vagy főzelékről. Desszertnek falatozzon nyers gyümölcsöt, és ha megkíván egy szelet sütit, azt is inkább most egye meg, mint este!

Ha a nap további részében társaságba készül, vagy megbeszélésre megy, tartózkodjon a túl fűszeres és a fokhagymás fogások fogyasztásától, mert kellemetlen perceket okozhatnak...

Vacsora

Ha délben jól belakott, a nap végén már csak valami könnyűt válasszon! Módjával fogyasztva a gyümölcs- és zöldségsaláták este is jólesnek, de ha valami tartalmasabbra vágyik, egyen néhány sajtkockát almával vagy vajjal megkent puffasztott gabonaszeletet egy kis sonkával és néhány fejessaláta-levéllel. Lefekvés előtt 1 csésze kamilla- vagy citromfűtea segíthet abban, hogy könnyen álomba merüljön!

A jól megválasztott napi menü egyszerre ízletes, tápláló, gyorsan elkészíthető, és a gyomrot is kíméli. Így nem lesz baj sem a gyomorsavval, sem az éjszakai forgolódással, viszont egészségesnek és erősnek fogja érezni magát.

Borítókép: Antonio Guillem/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!