közel a gyógymód

2017.11.07. 16:47

Itt a segítség a háborgó gyomorra

Túl sokat evett, felborult az emésztése?

A Mindmegette összeállításából megtudhatja, mivel állíthatja helyre a kényes egyensúlyt!

Ha túl sokat evett

Ha túl gyorsan, illetve túl sokat evett, esetleg kifejezetten zsíros ételt fogyasztott, az teltségérzetet és puffadást okozhat. Ilyenkor segíthet a citromfű: a finom levélkéiben rejtőző illóolajok megnyugtatják a gyomrot. Forrázon le 2 filter citromfűteát 150 ml vízzel, és hagyja állni 15 percig. Naponta több csészével fogyasszon belőle!

Tipp: Az édesköményből és az ánizsból készült tea is segít megszüntetni a puffadást.

Ha vírussal van dolga

Ha valamilyen vírus támadta meg, esetleg a romlott ételtől háborog a gyomra, elsőként próbálja ki a gyógyszertárakban kapható széntablettát, amely csillapítja a hasmenést. A reszelt alma is jótékony hatású, mivel a gyümölcs pektinje besűríti a béltartalmat.

Tipp: A tartós hasmenés miatt fellépő folyadék- és ásványianyag-veszteség ellensúlyozása érdekében minimum 3 liternyi ásványvizet igyon meg a nap folyamán, egyenletesen elosztva.

Ha nincs étvágya

A feszültség sok embernél okoz táplálkozási zavarokat. Ilyenkor segíthetnek az étvágyserkentő hatású gyermekláncfüves teakeverékek.

Tipp: Ha sokat idegeskedik, és nincs étvágya, kerülje a kávét, a cigarettát és az alkoholt. Próbálja meg ezek nélkül levezetni a feszültséget!

Ha émelyeg

Szokatlan ízek, nem kellően friss ételek – az émelygésnek számtalan oka lehet. Bevált ellenszer a gyömbér: egy 2-3 cm-es darabot vágjon fel vékony szeletekre, forrázza le 150 ml vízzel, 10 percig hagyja ázni, majd szűrje le. Egy kevés mézzel is ízesítheti.

A jövőben pedig érdemes észben tartani, hogy a jó gyomorműködés egyik titka a rendszeresség. Próbálja meg mindennap közel azonos időpontban elfogyasztani a reggelit, ebédet és a vacsorát is. Ügyeljen arra is, hogy az első kávét ne éhgyomorra, kapkodva hajtsa fel, mert a benne lévő koffein izgatja a beleket!

Reggelire fogyasszon magas rosttartalmú élelmiszereket, például teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket és müzlit, aztán kb. 10 percig maradjon ülve, pl. olvasson újságot, vagy hallgasson rádiót. Soha ne rohanjon el otthonról teli gyomorral: bizonyára tapasztalta már, hogy ha ideges, siet és kapkod, azt a belei is megérzik!

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!