Természetvédelem

2017.12.02. 10:00

Tegye le voksát ön is a hulladékcsökkentés mellett!

Évről évre egyre többen és egyre több programmal jelentkeznek az Európai Hulladékcsökkentési Hétre, ezért annak befejezése után sem zárul le a regisztráció lehetősége, újabb vállalások tehetők a jövő évi akció kezdetéig.

Mosonmagyaróvár, 2017. november 23. Diákok textilhulladékból készítenek fonatot a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában 2017. november 23-án. A Földmûvelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányában, Adj új életet tárgyaidnak! jelmondattal november 18. és 26. között. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A 2009 óta minden év novemberének utolsó hetében meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét olyan nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés, amelynek keretében a csatlakozó önkéntesek egy héten át valósíthatják meg a hulladékképződést megelőző saját ötleteiket, akcióikat, az ezáltal szerzett ismereteket pedig beépíthetik a mindennapjaikba.

A magyarországi szervezést végző Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint az idei hétre 4311-en tettek hulladékcsökkentő vállalást, míg tavaly egy hét alatt 3080-an. A nagy sikerre tekintettel azonban már tavaly is meghosszabbították a regisztrációs lehetőséget, így egy év alatt 7003-ra nőtt a vállalások száma.

Magyarország minden megyéjéből jelentkeztek a programba, de a legaktívabbak az oktatási intézmények voltak. A regisztrált saját ötletek 82 százalékát oktatási, nevelési intézményekben valósították meg.

Az idei Adj új életet tárgyaidnak! jelmondattal meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Héthez 30 országból 13 400 akciót regisztráltak az önkéntes hulladékcsökkentők, míg 2009-ben, a kampány európai indulásakor 14 országban 2672 akciót szerveztek csupán.

[embed]http://szelektalok.hu/vallalom/„ target=”_blank„ uploads/download_category/documents/MuploadDocument_11/OKTF-hazibuli_FINAL_V01.mp4[/embed]

Borítóképünkön diákok az újrahasznosítás jegyében textilhulladékból készítenek fonatot a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában november 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!