Jövőre lesz hatvanéves

2017.12.29. 14:25

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel az Atomiumot

A hagyományosan Brüsszel főterén rendezett nagyszabású, szilveszteri tűzijátékot idén az 1958-as világkiállításra épített belga pavilonnál tartják – közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

ATTENTION EDITORS - ATOMIUM - EDITORIAL USE ONLY Zulte Waregem fans pictured during fan villages 'Oostende Plage' and 'Essevee Fan Village' before the Croky Cup soccer final between SV Zulte Waregem and KV Oostende, on Saturday 18 March 2017, in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Forrás: AFP/BELGA/BELGA MAG

Fotó: Nicolas Maeterlinck

Ezzel veszi kezdetét az atomszerkezetet modellező, hatalmas acélépület 2018-ban esedékes születésnapja alkalmából tervezett rendezvénysorozat.

Az év utolsó napjának éjszakáján, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szabadtéri táncos mulatsággal, színházi előadással egybekötött fényjáték várja az ünneplőket – tette hozzá a napilap.

2018-ban lesz hatvan éve, hogy 1958. április 17-én megnyílt Brüsszelben a második világháború utáni első világkiállítás, amelynek jelképe, a vas atommag felépítését ábrázoló Atomium lett.

Az épület bevallottan a világ leghíresebb világkiállítási építményével, a párizsi Eiffel-toronnyal kívánt vetélkedni, jóllehet eredetileg csupán a hat hónapos kiállítási időszakra tervezték.

André Waterkeyn mérnök alkotása 165 milliárdszoros nagyításban pontos mása a vasatom magjának. A 102 méter magas építmény kilenc gömbje közül a legmagasabban lévőbe a világ egykori leggyorsabb liftje viszi fel a látogatókat kevesebb mint 23 másodperc alatt.

A világkiállítások épületeit általában lebontják, vagy új funkciót kapnak, de az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium ma is a belga főváros jelképe.

Az első világkiállítást 1851-ben Angliában rendezték, hogy az érdeklődők elé tárja a brit birodalom eredményeit, „mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás”.

Borítókép: AFP / BELGA / BELGA MAG / Nicolas Maeterlinck

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!