meglepő kutatás

2018.03.02. 14:57

Szeretne sokáig élni? A jó génekben ne nagyon reménykedjen

Érdekes tényeket fedett fel a világ legnagyobb családfája.

A New York-i Genome Center kutatója, Joanna Kaplanis és munkatársai igencsak embert próbáló feladatot hajtottak végre: nem kevesebb, mint 86 millió ember profilját vizsgálták végig, amelyeket a geni.com oldalról gyűjtöttek össze a világ minden tájáról.

A kutatóknak több érdekes tényre is sikerült rájönniük. Kiderült, hogy az amerikaiak az idő előrehaladtával egyre többet utaztak azért, hogy megtalálják életük párját. Míg 1750 előtt a legtöbben átlagosan 10 kilométeres körzetben találtak magának házastársat, az 1950-es évekre a kör 100 kilométeresre duzzadt.

Bár ma már furcsának tűnhet, de 1850 előtt a családon belüli házasság sem volt akkora tabu, mint manapság:

a negyedfokú unokatestvérek házasságkötése tökéletesen átlagos dolognak számított.

Úgy tűnik, a kutatóknak egy régi hiedelmet is sikerült cáfolniuk. Hárommillió, 1600 és 1910 között született és több mint 30 évet élt rokon adatai alapján készítettek egy számítógépes modellt, melyen keresztül megvizsgálták a gének hosszú életben játszott szerepét. Eddig úgy gondolták, hogy az örökítőanyag 15-30 százalékban felelős a hosszú életért, a családi elemzésből azonban kiderült, hogy az eseteknek csak 16 százalékában mérvadó.

A jó gének ráadásul átlagosan mindössze 5 évvel növelik meg az élethosszt

- vonták le a következtetést a kutatók.

„Ez nem sok. Más tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás 10 évet vesz el az életből. Ez azt jelenti, hogy az életben hozott döntések nagyobb súllyal esnek latba, mint a gének” – mondta Yaniv Erlich társszerző.

Borítókép:  William Perugini/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!