élet-halál harc

2018.04.04. 11:31

Fóliával védhetjük a tükörképükre támadó madarakat

A tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Tököl, 2010. június 8. Barna rétihéja Tököl határában, a Duna víz alatt álló ártere felett. A helyi vadásztársaság folyamatosan figyeli a vadakat. Motorcsónakkal járják az elöntött földeket, hogy szükség szerint a bajba került állatokat biztonságos helyre szállíthassák.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Szigetváry Zsolt

A természetvédők szerdai közleménye szerint számos madárfajnál megfigyelhető jelenség, hogy a költési időszak kezdetekor a tükröződő felületeket – autók visszapillantóját, szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét – támadják, csipkedik, kopogtatják. Ennek következtében az állatok legyengülhetnek, megsérülhetnek.

A jelenség hátterében az ilyenkor felerősödő területféltő magatartás áll: az állatok ilyenkor lényegében saját tükörképükkel vívnak élet-halál harcot. Mivel a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni – olvasható a közleményben.

A harc közben az állat nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetését is hanyagolhatja. A betörő üvegek pedig sérüléseket okozhatnak.

A probléma megelőzése érdekében a tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását, az üveg külső felülete elé zsinegből és nejlonzacskóból készíthető „rémzsinór” kifeszítését javasolják a természetvédők. De megoldást jelenthet az ablakokra belülre felragasztható, a madarakat egy-egy üvegfelülettől jó eséllyel távol tartó ragadozómadár-ábrázolás is, amely akár az egyesület honlapjáról (www.mme.hu) is letölthető és kinyomtatható – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!