Részeges fiatalság

2018.06.01. 13:13

Vedelnek a középiskolások, többségük rohamivó

Öt pohár alkohol elfogyasztása pár óra alatt rohamivásnak számít. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a serdülők ennél jóval többet isznak, amivel az agyuk fejlődését egy életre befolyásolják.

Drunken teenage girls dozing together

Egy 12–18 éves korosztály körében végzett felmérés alapján a válaszadók nyolcvanhárom százaléka már kipróbálta az alkoholt – áll a Szoljon.hu-n megjelent cikkben, melyben a szerző, Hutter Zsófia Tatainé Földvári Mártának, a Szolnoki Kábítószer Egyeztető Fórum elnökének kedden a serdülőkori rohamivásról szóló előadásáról számol be.

„Közel háromezer fiatalt érintett a kutatás, és a válaszadók ötven százaléka mondta azt, hogy az elmúlt egy évben már berúgott” – mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy miért vásárolják és fogyasztják az alkoholt, többek között azt válaszolták a diákok, hogy

a könnyebb beilleszkedés érdekében.

Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A bevezető után a meghívott előadó, dr. Bodrogi Andrea pszichiáter, neurológus, addiktológus főorvos, az Ébredés Alapítvány munkatársa elmondta, a serdülőkori rohamivás kifejezetten fontos és globális téma.

„Olyan jelenségről van szó, amivel egész Európa küzd, és a megelőzésre kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni” – kezdte.

„Ez azonban nehéz, hiszen ivós társadalom vagyunk. A gyerekek pedig olyan környezetben nőnek fel, ahol az alkoholfogyasztás természetes.”

Mint mondta, a rohamivás az, amikor túl sokat, túl gyorsan, és túl gyakran iszunk. „Ha pár óra alatt több mint öt italt elfogyasztunk, akkor az már rohamivásnak számít. Az európai mérték szerint ez öt egység italt jelent férfiaknál, négyet pedig a nőknél. Egy egység alkohol egy pohár sört, egy pohár bort vagy egy három centiliteres töményt jelent. A tapasztalat azonban az, hogy a serdülők ennél jóval többet isznak” – tette hozzá.

A szakember elmondta, egy 10. évfolyamos középiskolásokat érintő felmérésből az derült ki, hogy közel ötven százalékukra jellemző a rohamivás, és a diákok negyede havonta egyszer részegségig issza magát.

„Ez azért is nagyon borzasztó, mert a fiatalok nagyon nehezen válnak ittassá, ez a tulajdonsága a serdülő agynak” – mondta.

„Nekik sokkal többet kell inniuk ahhoz, hogy részegek legyenek.”

Hozzátette, a fiatalkori alkoholfogyasztás azért nagy gond, mert ezáltal élethosszan tartó változások következnek be az agy fejlődésében. És ezzel párhuzamosan a függőség kialakulásának veszélye is nő.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP / Seb Oliver / Cultura Creative

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!