Életrevaló ifjak a gyermekvédelemből

2018.07.20. 09:55

Nehéz sorsú gyerekek írtak magukról dalokat

„Barátokat szereznék, alig ismer valaki, pedig, hogy ha ismernének, biztos többen szeretnének.”

Bemutatta az Életrevaló Egyesület azt a két videoklipet, amelyet az Életrevaló Prevenció – önismereti és élményterápiás kisfilmkészítő műhely által forgatott. A szöveget gyermekvédelmi intézményben élő fiatalok írták, a klipben is ők szerepelnek – számol be róla a Család.hu.

„Barátokat szereznék, alig ismer valaki, pedig, hogy ha ismernének, biztos többen szeretnének.” Egyebek mellett ez a szöveg is elhangzott abban a dalban, amelyet mától már a rádiók is játszhatnak.

A portál cikke szerint a klipet és a szöveget az Életrevaló Egyesület által mentorált fiatalok írták. Idézik Preszl Évát, a program vezetőjét, aki elmondta: a 19 éve alakult egyesület célja az volt a projekttel, hogy elősegítse a gyermekvédelmi intézményekben élő hátrányos helyzetű fiatalok testi-lelki-szociális jól-létét, támogassa az egészségfejlesztést és a drogmegelőzést. Hozzátette, hogy a film készítése élményterápia is. Olyan produktum született, amely eszköz volt ahhoz, hogy közösségek alakuljanak, a fiatalok megismerjék önmagukat, és megtanuljanak együtt dolgozni – fejtette ki.

„Különleges vagyok, nekem mindenki bókol. Nekem elhiheted, nem örülök annak, hogy kilógok a sorból. El se tudom képzelni, hogy mitől lenne gondom, még csak most találom ki, milyen legyen az otthonom”

– idézi a cikk egy másik dal szövegét. Csepregi János mentálhigiénés szakember szerint a film egyik legfontosabb üzenete, hogy senkit sem a szociális helyzete alapján ítéljenek meg. Gyakran hallani – mondta -, hogy a rossz körülmények között élő családok biztosan tehetnek a sorsukról, a szüleiktől elszakított gyermekek pedig rosszak.

A szakember kiemelte:

a gyermekekkel el kell hitetni, hogy bárhogy ítélkezik a környezetük, ha dolgozni, tenni akarnak, megkapják a kellő figyelmet, akkor nagyon jó dolgokat tudnak létrehozni, képesek teremteni.

Ezek a gyermekek rendkívüli traumán mentek és mennek keresztül, a programnak éppen az a feladata, hogy ezt segítse feldolgozni, megmutassa nekik, milyen értékesek. Annál nagyobb bűn nincs, mint hogy egy gyermekkel elhitetjük, hogy bűnös, hogy rossz – tette hozzá.

„Azt hiszem Isten helyesen döntött, nekünk adott egy egész háztömböt.

Labirintusban az exit hol van, bújócskázunk az anyaotthonban„

- ezt skandálja az egyik szereplő. Horváth Kristóf, művésznevén Színész Bob, a gyermekek mentora arról beszélt: a társadalomban sokszor ciki valamiért lelkesedni. A közösen elvégzett munka célja az volt, hogy erőt merítsenek egymásból a fiatalok. Megértsék, hogy ha valami élvezetessé, élménnyé válik, elképesztő jó dolog születhet belőle. Úgy fogalmazott:

”nem azt akartuk megmutatni, hogy sajnálatra méltók vagyunk, ez a videó nem önöknek szól, hanem magunknak, és azoknak, akik erőt meríthetnek belőle.„

Az Életrevaló Karitatív Egyesület 1999. április 27-én alakult azzal a céllal, hogy Érd és Budapest területén élő mentálisan, szociálisan, vagy egyéb okból krízishelyzetbe került veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, családok részére segítséget nyújtson, drogprevenciós tevékenységet végezzen – foglalja össze a Szeretlek Magyarország. „Mert, minden, ami él, ÉLETREVALÓ!” A név megválasztásával azt akarták kifejezni, hogy a társadalom perifériájára szorult, nehéz élet-helyzetbe családok, fiatalok, gyermekek is életre valók, róluk nem mondhatunk le. Az első kisfilm-műhely 2012-ben indult. 2016-ban, ahogy egyre inkább fejlődtek, felkértek fel egy filmkészítéssel foglalkozó civil szervezetet a filmek elkészítésére. Azt vallják, hogy a siker átélése a fiatalok részére az önbizalom erősítésének egyik leghatásosabb módszere.

 

A borítókép forrása: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!