Neves felmenő

2018.08.10. 18:43

Csak Nagyszalontán 950 leszármazottja van Arany Jánosnak

A hatóságok által kiállított igazolások szerint minden tizedik nagyszalontai magyar a költő rokona.

Arany János

Forrás: Wikimedia

A partiumi Nagyszalontán, Arany János szülővárosában immár 950 személynek állított ki emléklapot a helyi Arany János Művelődési Egyesület és a város polgármesteri hivatala arról, hogy az illető Arany János vér szerinti rokona.

A költő kiterjedt rokonságáról a Maszol.ro portál közölt cikket pénteken. Az Arany-családfát Balogh László nyugalmazott nagyszalontai tanár állította össze a helyi református egyházközség anyakönyve alapján. A jelenleg élő rokonok adatait szóbeli közlések alapján vezette be a családfába. A portálnak adott nyilatkozatában Balogh László úgy vélte: Arany János tágabb rokonsága mintegy 2000 ma is élő személyt számlálhat, akiknek zöme a bihari mezővárosban él. A mostanáig kiosztott 950 oklevél 95 százaléka nagyszalontai lakoshoz került.

Arany János nagyszalontai szülőháza

A családfában – amely Arany János szépapjával, a 17. században élt Arany Sámuellel kezdődik – 6200 élő és holt személy neve szerepel. A terebélyes leszármazási ábrát egy 84 méter hosszú és 1 méter széles molinóra nyomtatták ki, amely három hétig volt kiállítva a helyi Arany János Emlékmúzeum udvarán.

Arany János mai rokonai valamennyien oldalági leszármazottak. Bár a költőnek volt két gyermeke, László és Julianna, vérvonala hamar megszakadt. Lászlónak nem született gyermeke, Julianna egyetlen lánya, Piroska pedig fiatalon, 21 évesen hunyt el, gyermektelenül.

Arany János és családja, a Vasárnapi Újság illusztrációja, 1914
Fotó: Wikimedia

Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke a portálnak elmondta: szeretnék állandó jelleggel, mindenki számára hozzáférhetővé tenni a családfamolinót, és egy olyan szerkezet elkészítését tervezik, amellyel a családfát előre-hátra lehetne csavargatni, nézegetni.

Amint a Maszol.ro cikkírója megállapította: minden tizedik nagyszalontai magyar a költő rokona. A 17 700 lakosú mezőváros lakosai közül mintegy tízezer vallotta magát magyarnak a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!