harmónia változókorban

2018.08.10. 10:52

Egyre idősebb korban jelentkezik a klimax

Ne engedje, hogy a testi-lelki tünetek megkeserítsék az életét!

A menopauza nem köthető konkrét időponthoz: egy olyan folyamatról van szó, amely során a petefészek hormontermelése fokozatosan megszűnik. Általában az 50 év körüli nőket érinti, de az ázsiai hölgyek esetében ennél is hamarabb jelentkezik a változókor – olvasható a Vasárnap Reggel cikkében. Persze a várható élettartam növekedésével párhuzamosan a klimax ideje is kitolódik:

minden évtizedben 1 esztendővel nő a hölgyek termékeny éveinek száma.

Egyébként, bár a klimaxot tipikusan női problémának tartjuk, a férfiak szervezetében is lezajlanak hasonló változások ebben az életkorban.

Az, hogy pontosan mikor kezdődik el a változókor, és milyen a lefolyása, nagyban függ az egyén életvitelétől, táplálkozási szokásaitól és attól, hogy mozgásszegény, illetve sportos életmódot folytat-e. A menzesz elmaradásán túl általában hőhullámokkal, álmatlansággal, ingerlékenységgel, esetenként depresszióval jár együtt a hormonális átállás időszaka.

Nem csak veszteség

Sokan az öregedés előfutárának tekintik a jelenséget, és úgy tekintenek a klimaxra, mint az idő kérlelhetetlenségének jelére: úgy érzik, elvesztették a nőiességüket. Ráadásul korunkban sosem látott kultusza van a fiatalságnak, ami még nehezebbé teheti a kritikus időszak megélését és a változások elfogadását.

Való igaz, hogy nehéz feldolgozni, amikor lezárul egy korszak az ember életében, ám az, akinek sikerül, megint nyitottá válhat az új dolgokra.

Ez az időszak ugyanis számos örömet is tartogat: mivel a gyermekek már általában felnőttek, így a nőnek ismét több ideje jut önmagára, a sportra, a kultúrára, a felhőtlen nyaralásra, a barátkozásra, no meg persze a férjére is.

Fontos a szex

A testiségről nem kell, sőt, nem is szabad lemondani! Sok nőben ilyenkor még hevesebben ébred fel a nemi vágy, mint korábban, de szégyelli felvállalni ezt, ráadásul a klimax egyik kísérő tünete, a hüvelyszárazság is sok gondot okozhat. Pedig ez utóbbit könnyű orvosolni – erre találták ki a speciális intimgéleket. A kiegyensúlyozott szexualitás pedig segít elfogadni a megváltozott nőiséget is.

Hogy őrizhető meg a lelki egyensúly?

Ez egy nehéz időszak a nők életében, sokan a nőiesség elvesztésével azonosítják, pedig csak arról van szó, hogy a szervezet is jelzi: most már más feladatok kerülnek előtérbe. A nőiesség nem azonos a termékenységgel, noha a női lét és a gyerekszülés szorosan összefügg. De sok olyan hölgy van, akinek valamilyen okból nem lehet gyereke, mégis nagyon nőies, és ezt meg is tudja élni.

A klimax során és után a párkapcsolatok, a személyiség kiteljesítése lesz a fő irányvonal.

Egy érett nő nagyon vonzó, ha harmóniában van önmagával. Ehhez át kell helyezni a hangsúlyt a fizikai termékenységről a lelki termékenységre. A jó közérzetet jógával, különböző relaxációs technikákkal is támogatni lehet.

Borítókép: Shutterstock / absolutimages

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!