Főzési tippek

2018.09.14. 13:02

Így készítse el a magyar konyha klasszikusait!

A gulyásokban, pörköltekben a bársonyos szaft, az omlós hús és a zamatos zöldségek tökéletes egységet alkotnak – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában. De vajon tudja-e ennek az egységnek a titkait?

Szolnok, 2013. szeptember 7. Népviseletbe öltözött gyerekek kóstolják a gulyást a 15. Nemzetközi Gulyásfesztiválon Szolnokon 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bugány János

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bugány János

Sokféle húsból

Pörkölt gyakorlatilag bármilyen húsféléből, például csirkéből, pulykából, sertésből, vadhúsból, sőt akár halból is készíthető. A legnépszerűbb a marhából főzött változat.

Alapozzon!

A finom, selymes szaftnak a zsiradékon megfonnyasztott hagyma az alapja. A markánsabb ízű vörös húsokhoz a vöröshagyma, a fehérekhez pedig inkább az újhagyma illik.

Fűszervilág

A hazánkban népszerű pörköltféléknek nélkülözhetetlen alapanyaga az édes-nemes paprika. Ezenkívül bátran ízesítse az ételt némi őrölt majoránnával vagy köménnyel. Érdemes kipróbálni a rozmaringot és a kakukkfüvet is.

Zöldségek

A paprikások, gulyások remek kiegészítői a gyökérzöldségek. Gazdagíthatja őket továbbá burgonyával, sőt káposztával is.

Sütőtökös marhagulyás

Forrósítsunk fel 2-3 evőkanál olajat, és fonnyasszunk meg rajta 1 csokor megtisztított, felkarikázott újhagymát. Adjunk hozzá 500 gramm megmosott, szárazra törölt, azután felkockázott marhalapockát, és kevergetve pirítsuk azt fehéredésig. Forgassunk bele 1 evőkanál paradicsompürét, sózzuk meg, majd hintsük meg 1 evőkanál liszttel, és pirítsuk az egészet további néhány percig. Öntsük fel a húst egy kevés vízzel, és közepes lángon, lefedve főzzük addig, amíg majdnem teljesen megpuhul. Ezután keverjünk hozzá 250 gramm meghámozott, kimagozott, felkockázott sütőtököt, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük teljesen puhára a húst és a zöldséget. Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

Borítókép: Népviseletbe öltözött gyerekek kóstolják a gulyást a 15. Nemzetközi Gulyásfesztiválon Szolnokon 2013. szeptember 7-én

MTI Fotó: Bugány János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!