toplista

2018.12.03. 14:19

Az USA csökkentette legjobban a széndioxid-kibocsátást

Igaz, volt miből: ők az egyik legnagyobb szennyezők is a Földön.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmytro Gilitukha

Az Egyesült Államok vezet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében mind abszolút, mind relatív értelemben a Forbes magazinnak a BP olajipari konszern globális energiaipari statisztikáját idéző cikke szerint. A BP tanulmánya szerint globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt tavaly, miután a 2014-től 2016-ig három év alatt egyáltalán nem nőtt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésében az Egyesült Államok járt az élen 0,5 százalékkal. Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása sorban a harmadik évben csökkent tavaly és ebben az évszázadban a kilencedik alkalommal vezette a csökkenési listát.

Az USA CO2-kibocsátása 2005 óta 758 millió tonnával csökkent, minden más országénál nagyobb mértékben, még az Európai Unióban elért 770 millió tonnás csökkentést is megközelíti.

Ugyanezen idő alatt a második legnagyobb CO2-kibocsátás csökkentést Nagy-Britannia érte el, 170 millió tonnát. Kína viszont 2005 és 2017 között 3 milliárd tonnával, India pedig 1 milliárd tonnával növelte CO2-kibocsátását.

A szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez tavaly Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékos növekedéssel.

Kína Indiától vette át a vezetést. A 2017 előtti három évben India járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta tavaly. Ebben az évszázadban négy év kivételével minden egyes évben Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez.

Az Európai Unió CO2-kibocsátása 1,5 százalékkal nőtt, és ennek 44 százalékát Spanyolország adta. Nagy-Britannia és Dánia viszont történelmükben a legkevesebb szén-dioxidot bocsátotta ki tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!