magyar parasport napja

2019.01.30. 16:40

Idén is megrendezik a Lélekmozgatót

Február 22-én második alkalommal rendezi meg országos szinten a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a Magyar Parasport Napjának érzékenyítő programját, a Lélekmozgatót – jelentették be szerdán a szervezők Győrben.

Budapest, 2018. február 22. Résztvevõk a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programra tavaly közel ötszáz általános és középiskola jelentkezett, idén pedig az óvodákat is szeretnék bevonni.

A program keretében érzékenyítő és interaktív osztályfőnöki és rendhagyó testnevelés órákat tartanak, ahol a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a fogyatékkal élő sportolók sportágait, az ülőröplabdát, a bocsát, a csörgőlabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, a vakfutást és a padlóhokit.

Az osztályfőnöki órákon beszélgethetnek a fogyatékkal élők helyzetéről, de megnézhetik A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet is, amely a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be.

Az Országgyűlés 2017 decemberében nyilvánította február 22-ét a Magyar Parasport Napjává. Az MPB és a FODISZ tavaly rendezte meg a programot első alkalommal.

Szabó László hozzátette, hogy az intézmények számára elektronikusan már elküldték a tájékoztatót, jelentkezni a FODISZ honlapján lehet. A programok megtartásához a FODISZ és az MPB honlapján különböző segédanyagokat adnak az intézményeknek.

Minden megyében és Budapesten is lesz egy kiemelt intézmény, Győrben ez a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola.

Az elnök kiemelte, hogy

a magyar sport „oszthatatlan, mindegy, hogy valaki első osztályú kosárlabdázó, vagy fogyatékkal élő sportoló. A sport mindannyiunké és mindenkinek lehetősége van hozzá”.

Raska Gyula, az MBP ülőröplabda szakágvezetője, szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az ülőröplabda kiemelt sportág idén, mert július 13. és 21. között Budapesten rendezik meg a női és férfi Európa-bajnokságot. A kontinensviadalra 18 országból 22 csapat érkezik. Hozzátette, hogy bízik a magyar csapatok jó szereplésében, hiszen tavaly az európai ranglistán a női a harmadik, a férfi pedig a hatodik volt.

Fűzy András, a CMB Cargo UNI Győr kosárlabda klub társadalmi elnöke arról beszélt, hogy február 22-én a csapat aktívan részt fog venni a programokban, az egyesület pedig a közeljövőben saját kerekesszékes együttest szeretne indítani a hazai bajnokságban.

Németh Zsolt, a Bercsényi Miklós Szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy azért is csatlakoztak a Lélekmozgató programhoz, mert a sport és a testkultúra mindig is kiemelt szerepet kapott az iskolai nevelésben, álláspontjuk szerint

a sport közösségként erősíti a magyarságtudatot, egyénileg pedig megtanít a másik ember tiszteletére, jellemet formál és növeli az akaraterőt.

Hozzátette, hogy az intézményben eddig mintegy negyven olimpikon tanult.

A tájékoztatót követően a Bercsényi Miklós Szakközépiskola diákjai kipróbálhatták az ülőröplabdát és a kerekesszékes kosárlabdát, a játékba bekapcsolódott Szabó Zita és Kertész Róbert, a magyar ülőröplabda válogatott két tagja, valamint a Győri Audi ETO KC több kézilabdázója is.

Borítókép: Résztvevők a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én.

MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!