Interjú a sportorvossal

2019.03.04. 08:23

A futómániát nem kell gyógyítani

A világ egyik legjobb ultrafutójának, Lubics Szilviának a férje, egyben a segítője maga is ultrafutó, a futóberkekben talán legismertebb orvos, Lubics György.

Nedjalkov Bea

Forrás: Shutterstock

A sportorvos a futás egészségügyi vonatkozásairól, jótékony hatásairól és kockázatairól a csupasport.hu szabadidős portálnak adott interjút.

Hogyan látja az emberek az egyre növekvő futómániáját?

Örülök neki. Jó látni, hogy évről évre egyre többen futnak, hogy egyre népszerűbbek a futóversenyek, amelyekből egyre több van. Nagykanizsán sem tudok úgy kimenni a városba, hogy egy-két futóval ne találkoznék – legyen éppen reggel, napközben vagy este. Igaz, hogy sok a futó, de ennek ellenére még mindig csak az emberek elenyésző része mozog rendszeresen, úgyhogy remélem, tovább terjed még ez a „ragály”. Szerencsére a futómánia hasznos szenvedély – nem kell gyógyítani.

Lubics Szilvia és Lubics György
Fotó: csupasport.hu

Milyen kockázata lehet, ha valaki felelőtlenül áll neki a futásnak?

Ha valaki évek óta nem sportolt és már nem is fiatal, akkor érdemes elmennie orvosi vizsgálatra, hogy az esetleges rejtett betegségek kiderüljenek. Elég felkeresni a háziorvost, aki néhány jól irányzott kérdéssel, alapvető fizikai vizsgálattal, EKG-val kiszűri a rizikófaktorokat és szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat tud kérni. De a lustaságból eredő betegségeknek alapvetően nagyobb a kockázatuk, mint a rendszeres mozgásnak.

Melyek a leggyakoribb sérülések a kezdők esetében?

Nem is sérülésnek nevezném, hanem inkább a szokatlan terhelés által kiváltott fájdalmaknak.

Természetesnek mondható, hogy ha valaki feláll a karosszékből és elkezd futni, akkor eleinte fájnak az ízületei, izmai. Mindenképpen a fokozatosságon van a hangsúly, ne egy-két hét alatt akarjuk megváltani a világot, hanem szép lassan szoktassuk hozzá a testünket a mozgáshoz, és akkor jó eséllyel elkerülnek minket a sérülések.

A túlsúly mekkora kockázatot rejt?

Elég nagyot – de nem a futás tekintetében! Hajlamosak az emberek aggódni a futók ízületei miatt – gyakori kérdés a következő: „Nem félsz, hogy tönkremennek?” Miközben egy elhízott embernek attól kellene félnie, hogy a testsúlytöbblet jelentősen fokozza a rizikóját például a cukorbetegségnek, a magas vérnyomás betegségnek, a szívinfarktusnak, az agyvérzésnek. A jelentős túlsúly nyilván jobban igénybe veszi az ízületeket, a keringési rendszert, de megfelelő cipőválasztással és lépcsőzetesen felépített edzésekkel elkerülhetők a problémák.

Milyen veszélyei vannak a magas pulzuson történő edzésnek, mondjuk, hosszú távon?

A magas pulzusszám viszonylagos fogalom, egyénenként kell mérlegelni, hogy mit nevezünk annak és hogy kórosnak tekinthető-e. Alapvetően azt kell tisztázni, hogy nincs-e a hátterében valamilyen betegség – mint például vérszegénység vagy szívbillentyű-probléma –, ha minden rendben van, akkor alkati tulajdonságnak számít, nem lesz belőle probléma.

Milyen egészségügyi problémákon lehet segíteni rendszeres futással?

Szinte nincs is olyan alkotórésze a szervezetünknek, amelyre ne lenne kedvező hatása a mozgásnak. Számos betegség megelőzésében, kezelésében hasznos, kezdve a szív- és érrendszeri problémáktól, a mozgásszervi bajokon át a mentális gondokig.

Magas vérnyomás esetén mire figyeljen, ha valaki fut?

Célszerű háziorvossal, kardiológussal vagy sportorvossal konzultálni időnként, hogy a terhelés mennyiségét, intenzitását egyénre lehessen szabni.

Vannak olyan betegségek, amelyek mellett egyáltalán nem célszerű futni?

Természetesen van olyan betegség, amikor mérlegelni kell, hogy célszerű mozgásforma-e a futás, vagy valami más sport kedvezőbb lenne-e, de alapvetően orvosként is törekedni kell arra, hogy ne vegyük el senkitől azt az örömöt, amit a futás adhat.

Volt olyan pillanat, amikor Szilviát kísérte, és az orvosi énje már kivette volna őt az adott versenyből, de a férjeként ismerte annyira, hogy bízott abban, túljut majd a mélyponton?

Nem. Ha orvosként ki kell venni valakit egy versenyből, akkor azt mérlegelés nélkül meg is kell tenni. A sok közös verseny abban segített, hogy orvosként is sokat tapasztaljak és lássam azt, milyen mélységekből is van kiút.

Férjként persze sokszor nagyon nehéz órákon át látni a társunk „szenvedését”, ilyenkor magamat is emlékeztetnem kell arra, mennyi munkát tett bele Szilvi az adott versenyre való felkészülésbe, és hogy nem szabad veszni hagyni egy álom megvalósulását, amit a célba érés jelent.

Emlékszik olyan szituációra, amikor kifejezetten aggódott az egészségi állapota miatt?

Igen. Amikor néhány napig nem futhatott, mert az nagyon megviselte lelkileg. (nevet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!