Kapcsolatépítés

2019.03.29. 12:30

Miért érdemes cserediákot fogadni?

A nyelvtudás fejlesztése mellett számos más előnyt is jelent gyermekeink számára, ha messze földről érkezett tanulót fogadunk átmenetileg az otthonunkba.

Forrás: Shutterstock

Bevett szokás, hogy a nemzetek iskoláskorú tanulói különféle cserediák-programok révén egy másik országba látogatnak hasonló korú társaikhoz, hogy ismerkedjenek a helyi viszonyokkal, szokásokkal, nyelvvel, tapasztalatot szerezzenek és kapcsolatokat alakíthassanak ki. A gyakorlat legnagyobb előnyeit a nemzetközi diákcsere-programokat szervező American Field Service (AFS) listája nyomán a csalad.hu cikke sorolja: összeszedték, miért érdemes a lakásunkban vendégül látni egy – vagy több – cserediákot.

Házhoz jön a nyelvgyakorlás

A nyelvtanulás legjobb módja, ha valódi kommunikációra használjuk az idegen nyelvet: ez lehet az átmeneti együttéléssel járó szükségszerű beszélgetés, de akár az is, hogy elmagyarázzuk neki, miért locsolkodunk húsvétkor, vagy miért szeretjük a kocsonyát. A cikk példaként említi a soproni Gregus Gabriellaát, aki tíz éve fogad cserediákokat, élt már náluk ecuadori, ausztrál, thai, hongkongi, török, olasz, amerikai, német és svájci cserediák is. A védőnőként dolgozó nő gyermekei szinte a cserediákok mellett nőttek fel, így már 10-12 éves korukban folyékonyan kommunikáltak angolul az eleinte magyarul még nem beszélő külföldiekkel.

Segíti gyerekeink önbizalmát

A Szegeden élő Raffayné Kamenszky Ági első alkalommal mindössze két nap gondolkodás után fogadott cserediákot, a Venezuelából érkezett Sofy-t.

„A nálunk élt cserediákoknak köszönhetően a gyerekeim bátrabban kommunikálnak idegen nyelven, így nagyobb önbizalommal és jobb kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, és együttműködőbbek is lettek”

– idézi a hölgyet a csalad.hu.

Mindenkitől tanulhatunk valami újat

Gregus Gabriella tapasztalatai szerint gyermekei a hozzájuk érkező cserediákok mindegyikétől tanultak valami újat, így sokkal érdeklődőbbé váltak a gyakran nagyon eltérő kultúrájú emberek iránt. Volt olyan külföldi diák, aki sminkelni tanította a lányukat, volt, akitől gitározni tanult meg, vagy éppen különleges ételek elkészítését sajátította el a most 18 éves lány.

Elfogadóbbak leszünk más kultúrák iránt

A Kaposvár melletti Ráksiban élő Batta István elmondta: „Idővel rájöttünk arra, hogy a cserediákunk olyan kultúrából jön, ahol étkezéskor minden kínálást el kell fogadni, és ő egyszerűen nem tanult meg nemet mondani, még akkor sem, ha számára kellemetlen volt bizonyos ételek vagy italok megkóstolása. Idővel persze összecsiszolódtunk.”

Akár egy második családot is kaphatunk

„Merve, a fogadótestvérem 2009 augusztusában jött hozzánk Törökországból egy 12 hónapos diákcserére. Az azóta eltelt évtizedben szinte minden évben találkoztunk.

Volt, hogy én mentem Törökországba, és volt, hogy ő jött hozzánk” – idézte a budakalászi Hutvágner Zsófit a cikk.

Szélesedik a látókörünk

A cserediák-programokat szervező AFS Magyarország nemzeti igazgatója, Vajda Ágnes azt emelte ki, hogy a cserediák-fogadással kinyitjuk a nagyvilágot a családunk előtt: „új ételeket próbálhatunk ki, új szavakat tanulhatunk meg és életre szóló barátságokat köthetünk olyan emberekkel, akikhez különben nem sok közünk lenne” – fogalmazott.

Sokkal könnyebben boldogul majd a gyermekünk a munka világában

Akár itthon, akár külföldön képzeli el a jövőjét a gyermekünk, a cserediákokkal szerzett tapasztalatait kiválóan tudja majd kamatoztatni később, ha interkulturális közegben, idegen ajkúakkal kell együtt dolgoznia – áll az összeállítás végén.

Borítókép: illusztráció

Címkék#cserediák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!