a java még csak most jön

2019.04.11. 16:18

Kezdődik az allergiaszezon!

Mutatunk néhány szabályt, melyek betartásával elviselhetőbbé válnak a legtüsszögősebb napok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mladen Mitrinovic

Nehéz elhinni, de a szénanátha a 19. században rendkívül ritka betegségnek számított. Az érintettek száma az 1950-es évek környékén nőtt meg nagymértékben, napjainkban pedig a lakosság körülbelül 30-40%-a allergiás – olvasható a Mediaworks megyei lapjainak Jól vagyok című mellékletében.

A szervezet túlérzékenysége azért alakul ki, mert a természetes védekezőképességet valami megzavarta. Az immunrendszer feladata, hogy reagáljon a vírusok, baktériumok, elfajult saját sejtek és egyéb kórokozók támadásaira, allergia esetén viszont ártalmatlan anyagok hatására is beindít különféle mechanizmusokat, melyek kellemetlen panaszokban nyilvánulnak meg.

Az életvitelünk a hibás?

A kutatások kimutatták, hogy az allergiára való hajlam genetikailag meghatározott. Ha az egyik szülő allergiás, 25% körüli az esély arra, hogy a gyermek is az lesz, mindkét szülő érintettsége esetén pedig ennek valószínűsége 50%-os. Fontos szerepet játszanak a külső-belső környezeti hatások, többek között a magas légszennyezettség, a pollenek, illetve a lakótérben előforduló allergének, mint a poratka, a penészgomba, valamint a lakásban tartott állatok.

A kisgyermekek, csecsemők akár a nap 95%-át is zárt térben töltik, így a magas allergénterhelés számukra fokozott veszélyt jelent.

A belső terekben gyakran előforduló anyagok közül a vegyszerek, kozmetikumok, tisztítószerek és adalékanyagok negatív hatását igazolták. Az elmúlt évtizedek megfigyelései azt mutatják, hogy az életmódbeli tényezők a környezeti adottságokhoz hasonló jelentőséggel bírnak.

Sokféle gyógyír létezik

Fotó: Dragana Gordic / Shutterstock

 Antihisztamintartalmú szerek

Az allergiás reakció során a szervezetben nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ez okozza a kipirosodást, csalánkiütést, viszketést, vizes orrfolyást, tüsszögést, hörgőgörcsöt és vérnyomásesést. Az antihisztamintartalmú készítmények a hisztamin hatását blokkolják, ily módon mérséklik a panaszokat. Kifejezetten tüneti jellegű kezelést biztosítanak, a kórfolyamatot nem gyógyítják, csupán 8-24 órára szüntethetik meg a kellemetlenségeket.

Szteroidtartalmú szerek

A vényre kapható, összetett gyulladásgátló, helyi hatású kortikoszteroidok a betegség minden tünetét csökkentik, ha nem is egyforma mértékben. Maximális hatásuk 2-3 nap után alakul ki, de már egy adag is segíthet. Bár a szóban forgó csoportba tartozó szerek hatékonysága hasonló, az egyes betegek számára kedvezőbb lehet egyik vagy másik készítmény.

Allergén immunterápia

Ez az eljárás nemcsak a tünetek mellékhatások nélküli enyhítésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. Ma ez az egyetlen ismert módszer, amely az okot kezeli, gyógyszerek nélkül. A terápia során a beteg azt az anyagot (például pollen-, atka- vagy penészgomba-kivonatot) kapja hígítva, tabletta vagy cseppek formájában, amely a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápia alatt a szervezet folyamatosan hozzászokik az anyaghoz, és végül megtanulja panaszok nélkül elviselni. A kezelés a páciens otthonában végezhető, és mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe, de már a szezon előtt 4 hónappal el kell kezdeni, így enyhébb tünetekre számíthatnak az érintettek. A kúra után jó esetben 10-12 éves problémamentes időszak következik.

Stresszkezelés

Az allergiás panaszok megjelenésében, fokozódásában döntő szerepet játszik a stressz. Ha egy problémás élethelyzeten nem tudunk változtatni, azt kell megfigyelni, milyen a stresszre adott egyéni reakció. Amennyiben nagyon megterhelő, különösen fontos, hogy megtanuljuk feldolgozni és oldani a feszültséget. A relaxációs technikák alkalmazása bizonyítottan hatékony az allergiás panaszok csökkentésében is.

Minimalizálja a kockázatot!

A hajnali és a késő esti órákban szellőztessen, mert ezekben a napszakokban viszonylag alacsony a pollenkoncentráció.

Érdemes a szellőztetést légkondicionáló segítségével megoldani. Fokozottan ügyeljen az alkatrészek tisztán tartására, mert e nélkül a rejtett helyeken megtelepedő penészgomba és por számos kellemetlen tünetet provokálhat.

Esténként mosson hajat, így megelőzheti, hogy az éjszaka folyamán a párnára tapadt polleneket belélegezze. Ne a szabadban teregessen, mert a frissen mosott, nedves textilen rajta maradnak a pollenek, és a ruha viselése közben ismét jelentkeznek a tünetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!