A múlt egy kattintás

2019.05.06. 15:00

Negyedmillió galaxisról készített panorámaképet a Hubble

Egyetlen képpé állították össze az űrteleszkóp 265 ezer galaxisról készített 7500 felvételét: ezzel láthatóvá vált a kozmikus múlt.

Forrás: Shutterstock

A kép 16 év megfigyeléseit tartalmazza – közölte a München közelében található Garchingban lévő európai Hubble információs központ.

A galaxisok némelyike olyan távoli, hogy fénye több mint 13 milliárd éve van úton a Föld felé. Ezek tehát abból a korból láthatóak, amikor a világűr még csak 0,5 milliárd éves volt.

Így a panorámakép alapján végigkövethető a galaxisok keletkezésének története egészen napjainkig.

Garth Illingworth, a Santa Cruzban lévő Kaliforniai Egyetem kutatója, a panorámaképet készítő csapat vezetője elmondta, sokkal több távoli galaxist sikerült leképezni, mint az eddigi legnagyobb ilyen adatgyűjteményben. „Egy kép sem fogja ezt túlszárnyalni, amíg el nem kezdik munkájukat az új űrteleszkópok, többek közt a James Webb” – mondta a szakértő.

A panorámakép a Hubble Legacy Field nevet kapta, utalva három korábbi projektre, melyek során az űrteleszkóp mind távolabbra tekintett a kozmoszban.

Minél messzebbre tudnak pillantani a csillagászok a világűrben, annál jobban fel tudják fedezni a kozmikus múltat.

A Hubble 1990-es indulása előtt a földi teleszkópok legfeljebb hétmilliárd fényévnyi távolságban tudták kifürkészni a galaxisokat, ami félúton van az ősrobbanás felé – közölte az információs központ.

Az új panorámakép a kozmikus múlt 99 százalékát kutatta fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!