sokoldalú növény

2019.05.03. 15:05

Sokkal több mindenre gyógyír a lenmag, mint gondolná

Legnagyobb előnye, hogy rengeteg, a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Ma már gyógyhatású magjáért termesztik.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: POTOCREO Michal Bednarek

Emellett gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, az ásványok közül pedig jelentős mennyiségű kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium található meg benne. Éppen ezért ajánlott minél többet fogyasztani belőle. A Vasárnap Reggel összeállításából kiderül, mi mindenre jó.

Görcsoldó

A lenmagolajban található izoflavonok, azaz az ösztrogénhez hasonlatos szerkezetek nemcsak a hőhullámok, hanem a menstruációs görcs ellen is hatásosak. A növényből készíthet teát is, ezt a ciklus előtt elkezdve, annak végéig kell kúraszerűen fogyasztani.

Agyserkentő

A növényben található omega-3 zsírsav megakadályozza a koleszterin lerakódását, ily módon gátolja a vesékben és az agyban a kapilláris vérerek eldugulását. Más kutatók szerint az agyban és a gerincvelőben az idegrostokat védő réteg, az úgynevezett myelinhüvely egészségéhez nélkülözhetetlen a fogyasztása. Ezáltal az agyból jövő elektromos impulzusok továbbítása zavartalan marad, vagyis javul a memória.

Csökkenti az étvágyat

Szórjon 3-6 ek. lenmagot reggeli müzlijébe, joghurtjába vagy az ebédre fogyasztott salátájába. Kutatások szerint így automatikussá teheti az annyira vágyott testsúlycsökkentést. A növényben található egészséges zsírok és a vízben oldható rostok ugyanis csökkentik a bélben a glükóz felszívódását, ezáltal tovább érezheti jóllakottnak magát.

Izomlazító

Ha elfárad a tavaszi munkálatokban, fogyasszon lenmagból készült teát, és készítsen pakolást sajgó testrészeire. Egy csésze vízhez adjon 1 ½-2 ek. lenmagot, és lassú tűzön forralja, amíg a víz fele el nem párolog. Szűrje le, majd amilyen melegen csak tudja, igya meg. A visszamaradt magokból állíthatja elő a pakolást, amit naponta 2-szer tegyen fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!