Európai Hulladékcsökkentési Hét

2019.11.20. 19:28

Országszerte 410 akcióval hívják fel a figyelmet a hulladék csökkentésére

Egyre népszerűbb a tíz éve indult kezdeményezés.

Kisköre, 2019. július 16. A tavaszi árhullámokat követõen összetorlódott mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetû hulladékot válogatja egy munkás a kiskörei vízlépcsõnél 2019. július 16-án. Vízügyi, civil és vállalati együttmûködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az idén rekordméretû szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Közel duplájára nőtt a tavalyi 226-ról idén 410-re az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő akciók száma

jelentette be hétfőn Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt prioritásként tekint a fenntarthatóság megismertetésére és érvényesítésére, hogy az a mindennapjaink természetes részévé váljon hangsúlyozta az államtitkár.

A rendezvénysorozat a hulladék keletkezésének csökkentésével, újrahasznosításával összefüggő gyakorlatok bemutatására szolgál.

Az államtitkár szerint a kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok, a közösségek és a civil szervezetek felismerjék, közös jövőnk van közös felelősséggel. Feladatunk, hogy unokáinknak úgy adjuk át a számunkra is kölcsönkapott Földet, hogy az nekik is élhető maradjon mondta.

Kifejtette,

a hulladékgazdálkodás az Európai Unióban kiemelt területnek számít, ezért számos eszközzel támogatják a körforgásos gazdaságra való áttérést.

Mindezt többek között azért teszik, mert míg a jelenlegi rendszer arra épült, hogy a terméket legyártjuk, felhasználjuk és eldobjuk, a körforgásos gazdaságban nem keletkezik hulladék, hiszen a ma termékeit a jövő alapanyagainak tekintik.

A föld erőforrásai végesek, emiatt Európának és az unió tagállamainak kettős kihívással kell szembenézniük, egyrészt ösztönözniük kell a növekedést a munkahelyteremtés és a polgárok jóléte miatt, másrészt a növekedésnél szem előtt kell tartaniuk a fenntarthatóságot is

mondta Boros Anita.

A tíz éve indult kezdeményezés egyre népszerűbb; tavalyhoz hasonlóan idén is 30 ország jelezte részvételét az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a programok száma a 2018-as 14 ezer 300-ról idén 16 ezer 500-ra emelkedett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!