őszintén vállalja

2019.12.25. 06:30

Csókay András: minden az imával kezdődik

„A tudományos ötlet nálam az imádságban jön” – vallja a világhírű idegsebész. Így volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásánál is. A Bangladesből hazatért orvos a hit erejéről mesélt.

Forrás: Mandiner

Fotó: Földházi Árpád

„Korányi Sándor, a magyar orvoslás történetének egyik iskolateremtő egyénisége fogalmazta meg, amit én is vallok: az orvostudományban egyetlen igazság van, a tudásnak és az emberszeretetnek az igazsága. Minket is e kettő vezérel, amikor elvállalunk egy ilyen kivételes feladatot” – mesélte a Mandinernek adott interjúban Csókay András, aki a sziámi ikrek szétválasztásában aktívan részt vett orvostársaival.

A misszós orvoslással 2016-ban került kapcsolatba, amikor Međugorjében járt, ott találkozott Francis Chiawa nigériai atyával. Beszélgettek, majd egy közös imádságban megszületett az idegsebészeti misszió ötlete.

„2016 karácsonyán már ott tébláboltam Nigériában, kilenc katolikus kórházat látogattunk végig, s a kilencedikben csodával határos módon találtam egy ct-t. Már azt mondtam, ebből a misszióból nem lesz semmi, ct nélkül nem lehet nekikezdeni, és akkor találtam egyet. Azóta már ötször voltam ott” – mondta Csókay doktor, aki a szabadsága felét tölti misszióban.

„Semmilyen fizetés nélküli szabadságot nem veszek ki – van, aki kongresszusra jár, én misszióba. Jelenleg életkoromnál fogva nyolc hét szabadságom van, ebből négy hetet töltök évente misszióban. A múlt évben ez több volt Banglades miatt.”

Az összenőtt ikrek ügyével 2017. november 30-án találkozott először. Mint mondja, az akkori tudása alapján úgy látta, hogy ezt a feladatot nem lehet megoldani.

„Egy nagy probléma van az ilyen fejüknél összenőtt ikreknél: a hatalmas közös vénás rendszer. Azt pedig nem lehet szétválasztani – gondoltam –, és szinte le is mondtam róla.

És akkor, ahogy mindig, elkezdtem imádkozni. A jézusi ima útján jött az újító ötlet: hogy katéteres eljárással fogjuk megoldani a műtétet.

Ehhez megtaláltuk Hudák Istvánt, aki érpályán keresztül tudta szétválasztani az agyi ereket – bravúros módon, tizennégy óra alatt három műtéttel. Lezárta a közös vénák mintegy nyolcvan százalékát, így tudtunk nekifutni a hosszú műtétnek. Rendkívül nehéz volt az egymásba gabalyodott agytekervények szétválasztása, de ahhoz meg a kadáver műtétek segítettek – háromszáz ilyen rágyakorló műtétet végeztem el előtte” – fejtette ki Csókay András.

Saját bevallása szerint a hite segíti át a nehézségeken és egész élete során:

„A hit kérdése sajnos nem is téma, egyáltalán nem jellemző az orvosi körökben. Amikor erről beszélek, kicsit úgy néznek rám, mint egy bolondra vagy provokátorra”

- mondja.

„Pedig ahogy a Szörényi–Bródy szerzőpáros tagjai a közös dalaiknál mindig odaírták a másik nevét, nekem is el kell mondanom, ki volt a segítségemre. Ténylegesen megtapasztaltam, hogy a tudományos ötletek nekem az imádságban jöttek meg – amiért aztán a Prima Primissima díjat vagy más külföldi elismerést megkaptam. Ilyenkor kötelességemnek érzem elmondani, hogy az én szerzőtársam az Úr Jézus, róla is kell hogy beszéljek. Ezt úgy hívják, hogy tanúságtétel” – teszi hozzá Csókay doktor.

NÉVJEGY – Csókay András

1956-ban született Budapesten, öt gyermek édesapja. A Műszaki Egyetemen szerzett építőmérnöki diplomát, majd pályát módosított, és elvégezte az orvosi egyetemet. Az idegsebész-szakvizsga után az Országos Idegsebészeti Intézet munkatársa lett. Dolgozott az Országos Baleseti Intézetben, a szombathelyi Markusovszky-kórház, majd a Szent János-kórház idegsebészetén. A miskolci megyei kórház után a Honvéd kórházban folytatta pályafutását. Szakterülete a koponyasérülések, a neurotrauma, a mikroérsebészet. Az általa kifejlesztett éralagút-technika új műtéti módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére. Prima díj és a Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa.

A Mandiner cikke itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!