itt a szezon

2020.02.28. 11:01

Milyen a jó báli ruha?

Általánosságban az egyszerűségre és a harmóniára érdemes törekedni a báli ruhák kiválasztásánál, de az is fontos, hogy komfortos legyen – javasolja a szakértő.

Bécs, 2019. március 1. Elsõbálozók a 63. bécsi Operabálon a Bécsi Állami Operaházban 2019. február 28-án. MTI/EPA/Florian Wieser

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Florian Wieser

A Vasárnap Reggel arról ír, hogy a báli divat lassabban változik, mint az utcai ruháké, de megfigyelhetők azért változások, például a színekben. Régebben a fehért nem alkalmazták báli ruháknál, csak az elsőbálozók jelentek meg fehérben, az elmúlt öt-hat évben azonban teljes mértékben elfogadott lett a fehér színű estélyi ruha is – mesélte Merő Péter divattervező az M1 aktuális csatorna műsorában.

Merő Péter kiemelte,

ha megjön a báli meghívó, fontos megnézni rajta a dress code-ot, és ha a bálozó nincs tisztában a jelzett kategóriával, mindenképpen nézzen utána az interneten.

A black tie például a férfiaknál szmokingot és csokornyakkendőt, a nőknél hosszú ruhát jelent, de a vállat nem kell takarni. A hosszú ruhákon belül mindenféle változat megengedett, de szerencsésebb általában valamilyen egyszerűbb fazon mellett dönteni, és a színekkel is érdemes óvatosan bánni – tanácsolta a divattervező.

„A bálozónak először azt kell eldöntenie, hogy díszítés nélküli vagy díszesebb anyagú, például csipkeruhát szeretne-e. A csipkéhez ugyanis nem illik a harsány szín, az egyszerűbb fazonoknál viszont erőteljesebb lehet a szín” – mutatott rá Merő Péter.

Kifejtette:

általában a kevesebb több, és ez igaz a fazonra is: egy elöl dekoltált ruhán hátul ne legyen nagy slicc, míg egy hátul kivágott modell lehet elöl zártabb.

A harmónia mellett természetesen a komfortosság is fontos, ezért végig kell gondolni, hogy a bálozó fog-e az estélyen vacsorázni, táncolni, sokat jönni-menni, és ehhez érdemes igazítani a ruhaválasztást.

A kiegészítők kiválasztása során a bizsukkal óvatosan kell bánni, mert esetleg elvehetik a ruha ünnepélyességét, egy apróbb fülbevaló, egy vékonyabb nyaklánc álalában bőven elég

– figyelmeztetett a divattervező.

A férfiak báli viseletéről elmondta: nekik egyszerűbb dolguk van a csokornyakkendővel és a szmokinggal, utóbbit ugyanis bérelni is lehet, ráadásul sok helyen a testalkathoz is igazítják.

„Színekkel, textúrákkal azonban csak óvatosan szabad játszaniuk a férfiaknak” – hangsúlyozta Merő Péter, hozzátéve: egy díszzsebkendővel is tükrözhetik párjuk ruhájának színét, sőt textúráját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!