finom és egészséges

2020.03.23. 15:11

A medvehagyma a legjobb tavaszi vitaminbomba

A népi orvoslás a növényt fel­ső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut csökkentésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kanea

A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják. Tavasszal gyűjthető. Egy-egy tőről csak a levelek egy részét szedje le, hogy a következő években is legyen medvehagyma- utánpótlás – írja cikkében a Bors. A népi orvoslás a medvehagymát fel­ső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut csökkentésére és emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Rendszeres fogyasztása tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány-pótlására is kiváló, igazi C-vitamin-bomba, A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Vér-, gyomor- és béltisztító hatású. Étvágyfokozó, emésztést serkentő, puffadásgátló. Vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

Külsőleg: borogatásként, lemosásként jótékony hatású gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek óvatosan használják, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet. Ilyen esetben használata felfüggesztendő!

Fogyasztása: a vitamintartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legjobban. Készíthet belőle pesztót, teheti vajas kenyérre, salátákhoz, levesekbe, tésztaételhez, pogácsára, sajt- és túrókrémbe.

Jó tudni: levele hasonlít erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! Azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöli, az illata erősen fokhagymás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!