munka és család

2020.03.08. 22:10

Sokat változtak az otthoni szerepek

A fiatal édesapák is egyre jobban szeretnék kivenni részüket a gyermekgondozásból – mondta a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jack Frog

Ujvári Enikő az M1 vasárnap délelőtti műsorában hangsúlyozta: egyre több férfi szeretne aktív édesapaként jelen lenni a családban. Ezt azért is hasznosnak nevezte, mert

azok a gyermekek, akiknek jó kapcsolatuk van édesapjukkal, sokkal védettebbek később a rossz befolyásokkal szemben és jobbak a tanulmányi eredményeik is.

Ha pedig az édesapák segítenek az otthoni teendőkben,

a nők is sokkal sikeresebben tudnak visszaintegrálódni a munka világába

- tette hozzá.

Rámutatott:

a munka és a család sikeres menedzselését segíti, hogy nem minden feladat az édesanyára hárul, hanem a férfiak is egyre többet átvállalnak.

Emellett munkáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberközpontú, családbarát működésre, a jogalkotók pedig számos intézkedéssel – például azzal, hogy az édesapák vagy a nagyszülők is otthon maradhatnak a gyermekkel – segítik a családokat.

Ujvári Enikő kiemelte: a munkába visszatérésnél a munkáltatók és a munkavállalók szerint is a fokozatosság, a rugalmasság a legfontosabb, és mindkét fél kiemelte a gyermekgondozási idő alatti folyamatos kapcsolattartás jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!