Járvány

2020.03.20. 16:55

Tévhit, hogy a sós víz vagy az ecet elpusztítja a koronavírust

A világszerte kibontakozó koronavírus-járvány egyik káros mellékhatása az a sok téves és áltudományos javaslat, ami az interneten, és elsősorban a közösségi médiafelületeken terjed.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Seksan.TH

A biztosnak hirdetett „gyógymódok” közül egy sem alkalmas a Covid-19-kór hatékony kezelésére, legfeljebb csak arra jó, hogy hamis reményeket és biztonságérzetet kelt egyesekben, tovább fokozva a járvány terjedésének veszélyét – írja az Origo.

A jó szándékú rokonok és barátok a világ minden tájáról ostoba állítások ezreit küldözgetik ismerőseiknek a Whatsapp-on, míg az Instagram közösségi oldalon sokan online hirdetik, hogy mindent megtesznek a koronavírus-fertőzés elhárítására, az almaecettől kezdve (amely természetesen nem öli meg a vírust) a pozitív gondolkodásig bezárólag.

A közösségi médiafelületeken terjedő „csodaszerek” közül a sós víz az egyik komolynak hirdetett „gyógyszer” a koronavírus ellen, amiről elsősorban a Facebookon és a Whatsappon értekeznek. A vírus sebességével terjedő tanácsok közül az egyik azt állítja például, hogy a koronavírus, mielőtt eljutna a tüdőbe, négy napig a torokban lapul, amitől az ember köhögni kezd, és ettől lesznek torokfájdalmai is.

Az egyik, a közösségi oldalakon mostanában terjedő „terápiás” javaslat szerint, ha sok vizet iszik meleg vízzel, sóval vagy ecettel, az eliminálja a vírust. Mindehhez még azt is hozzáfűzik, hogy: „Terjessze el ezt az információt, mert ezzel megmenthet valakit.” Az az állítás, hogy a sós, vagy az ecettel kevert meleg víz megöli a koronavírust, lehet, hogy jól hangzik, de sajnos egyáltalán nem igaz, hanem valójában károkat okozhat.

Dr. Keith Grimes, klinikai orvos e laikusoktól származó tanácsokra reagálva elmondta, hogy a COVID-19 teljesen új betegség az orvostudomány számára, és még mindig nem értjük pontosan a terjedési mechanizmusát. „Amit tudunk, azt sugallja, hogy a fertőzést okozó koronavírus cseppfertőzés útján, és akkor terjed, amikor egy fertőzött személy köhög, tüsszent, vagy szoros kapcsolatba kerül valakivel” – nyilatkozta dr. Grimes.

„Belép a légzőrendszerbe, ideértve az orrot, a szájat, a torkot és a légutakat, majd onnan kezdi megfertőzni a szervezetet. Semmi sem támasztja alá, hogy körülbelül egy öt napig tartó inkubációs szakaszban a vírus kizárólag a szájüregben lapulna, tehát az öblögetés nem távolítja el a szervezetből, és nem is pusztítja el a kórokozót.”

Dr. Perpetua Emeagi, aki a Liverpool Hope Egyetemen a humánbiológiai és biológiai tudományok tanára, a Metro brit online lapnak a neten terjedő öblögetéses módszerről elmondta: „ a koronavírus nemcsak a torok hátuljában telepszik meg, hanem az egész légzőrendszert érinti. Tehát csak a fertőzéssel érintett egyik terület megcélzása nem gyakorol semmilyen értelmezhető hatást a koronavírus elpusztítására.”

Csábító úgy gondolni a koronavírusra, mint a megfázásra, és ezért mindenféle jól bevált otthoni gyógymódot bevetni, de itt teljesen másról van szó. Dr Grimes attól tart, hogy e téves és hatástalan „terápiák” propagálásával az emberek figyelmen kívül hagyhatják a tudomány által alátámasztott megelőzési módszereket.

„Tekintettel arra, hogy a Covid-19-fertőzés más légzőszervi megbetegedésekre emlékeztet, az emberek azt gondolhatják, hogy olyan tradicionális otthoni gyógymódok is alkalmasak lehetnek a kezelésére, mint a sós, vagy ecetes vizes öblögetés” – mondja a doktor. „Van némi bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő öblítése elősegítheti a megfázás tüneteinek csökkentését, de a koronavírus más, nem megfázás. Nemcsak nincs bizonyíték arra, hogy ezek a gyógymódok hatnak a kórokozóra, de ha az emberek úgy gondolják, hogy működik, elhanyagolhatják a már bizonyítottan bevált, ajánlott tanácsokat, mint például a kézmosást, a zsebkendőbe való köhögést és a tüsszentést, vagy ami különösen fontos, a megfelelő távolság tartását, és az elkülönülést. Ezért egy ilyen hamis információ egyenesen veszélyes lehet”- nyilatkozta dr. Grimes.

Ezért az orvosok és a tudósok egyaránt azt javasolják, hogy mindenki kövesse a hivatalos útmutatásokat, és használjon megbízható információforrásokat a tájékozódáshoz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!