Sűrítő fortélyok

2020.05.23. 07:26

Hat tipp, hogy minden mártása és szósza csomómentes legyen

Garantáltan megfelelő állagú és kellően sűrű lesz az étele, ha mindig a jellegének megfelelő technikát választja.

Forrás: Shutterstock

A legfontosabb alapszabály: a kevergetés. Amennyiben sűrűsödő mártásokról, szószokról van szó, elengedhetetlen, hogy folyamatosan kevergesse. Ilyen például a besamel vagy a puding is, ami bizony nagyon könnyen odaég, ha nem figyel – írja a Vidék íze.

1. Krumplit bele!

Egytálételbe, főzelékbe, illetve raguba rántás helyett szórhat burgonyapüréport vagy burgonyapelyhet is. Fél liter ételhez 3-4 evőkanálnyit adjon az ételhez, állandó keverés mellett. Utána húzza félre az edényt, rövid ideig hagyja duzzadni a hozzávalót, majd újra keverje meg.

2. Főzze el a vizet!

A paradicsom- és más zöldségmártásokhoz főzze húslevessel felöntve, fedő alatt félig puhára a hozzávalókat, majd a fedőt levéve magas hőfokon folytassa a forralást 10 percig, hogy a hozzáadott víz nagy része elpárologjon. Így a szósz sűrű és aromás lesz. A paradicsomost kínálhatja például főtt csirkehús mellé, de használhatja akár a pizzatészta megkenésére is.

3. Használja a csodafegyvert!

Ha nem elég sűrű például a gyümölcsleves vagy a pecsenyelé, akkor keverje el ½ deciliter vízben 2-3 teáskanál étkezési keményítőt, majd adja a még forrásban lévő ételhez. Kevergesse pár percig, és máris jobb állagot érhet el.

4. Pirítson kenyeret!

Húshoz vagy tésztaszószként kedveltek a tejszínes mártások. Vajon pirítson meg 10 dekagramm apróra vágott, szikkadt kenyeret, majd öntse fel 2,5 deciliter tejszínnel és 2,5 deciliter húslevesalaplével. Forralja fel, és pürésítse botmixerrel. Ízlés szerint főzhet bele gombát vagy zöldségeket. Sózza és borsozza meg, és igény esetén fűszerezze őrölt szerecsendióval, curryvel, mustárral vagy majoránnával, kakukkfűvel.

5. Pudinggal finomabb is lesz!

A gyümölcsleves besűrítésére kiválóan alkalmas 1-2 evőkanál puncs- vagy vaníliaízű pudingpor is. A kitűnő állag mellé így extra ízélmény is jár!

6. Saját magával is megpróbálhatja

Ha rántás nélkül készítene főzeléket, mert például lisztérzékeny van a családban, használja sűrítésre a zöldségek egy részét. Vegyen ki néhány kanálnyit, pürésítse, majd keverje vissza a főzelékbe. A gulyásleves állaga is megváltoztatható néhány főtt burgonyakocka pépesítésével.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!