esély

2020.05.17. 07:20

Május végéig lehet jelentkezni a roma diákokat segítő tehetségprogramra

A tanulmányok mellett folytatható képzések segítik a roma diákokat abban, hogy mielőbb nyelvvizsgát szerezzenek, és sikeres felvételit tegyenek magyarországi vagy akár külföldi egyetemeken.

Nyíregyháza, 2020. február 18. Vendéglátó eladó tanuló a Nyíregyházi Szakképzési Centrum (SZC) Bencs László Szakközépiskolájában 2020. február 18-án. Kétmilliárd forintos program indult 2017-ben a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelõzésére. Az Oktatási Hivatal (OH) Esélyteremtés a köznevelésben elnevezésû európai uniós projektjének célja az iskolai lemorzsolódás csökkentése, a befogadó nevelés támogatása, valamint a hátrányos helyzetû tanulók oktatási és munkaerõpiaci esélyeinek növelése. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Május 31-éig jelentkezhetnek magyarországi középiskolások és egyetemisták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Roma tehetség programjára.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg, így

a felvett tanulók számára ingyenes.

A program középiskolásoknak szóló része két és fél éves, míg az egyetemi hallgatók két féléven át bővíthetik tudásukat.

Mindkét program diákjai lehetőséget kapnak arra, hogy a lakóhelyük közelében nyelvi képzéseken vegyenek részt, valamint a kéthetente Budapesten tartott hétvégi alkalmakon fejlesszék készségeiket.

Utóbbiakon főként az írás- és beszédkészséget, valamint a vitakultúrát, az érveléstechnikát fejlesztik, és pályaorientációs beszélgetéseket tartanak – ismertették.

A programba azoknak a roma diákoknak a jelentkezését várják, akik a 2020/2021-es tanévben kezdik a tízedik évfolyamot és egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Az intenzív egyetemi képzés pedig elsősorban azokat az érettségizett vagy akár már felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat szólítja meg, akik alap, mester- vagy doktori (PhD) képzettségüket magyarországi vagy külföldi egyetemen szeretnék megszerezni.

A programról és a jelentkezés feltételeiről bővebb tájékoztatás az MCC honlapján olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!