felmérés

2020.07.27. 22:30

A járvány miatt elfogyott a magyarok szabadsága

A munkavállalók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig – derül ki egy felmérésből, A törvény szerint hét szabadnapról dönthet szabadon a munkavállaló, a többivel a munkaadó rendelkezik. A szakjogász azt tanácsolta, hogy aki hosszabb időre lenne távol, az kérjen fizetés nélküli pihenőnapokat.

Balatonlelle, 2020. július 10. Fürdõzõk Balatonlellén 2020. július 10-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Egy felmérés szerint a magyarok többsége már csak azért sem tervezett hosszú nyaralást, mert a járvány miatt alig maradt szabadságuk az év második felére – hangzott el az M1 Híradójában.

A Szegedi Tudományegyetem és az Utazó magazin ezer dolgozót kérdezett meg májusban. Ebből kiderül, hogy a válaszadók 64 százalékának csupán néhány nap fizetett szabadsága maradt az év végéig − olvasható a hirado. hu portálon.

A törvény szerint a munkavállalónak 20 nap szabadsága van, ami a kortól és a gyermekek számától függően további napokkal egészülhet ki. De a dolgozó csak hét napról dönthet szabadon. A többiről a munkáltató rendelkezik.

Amikor bejött a veszélyhelyzet, megtehette a munkáltató azt, hogy akár az egész évi szabadságot március-április hónapokban kiadhatta. Az M1 Híradónak nyilatkozó szakértő arra emlékeztet, ha valakinek elfogyott a fizetett szabadsága kérhet fizetés nélküli pihenőnapokat is.

Simon Balázs munkajogi szakjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig a szerencsésebbek közé tartoznak azok a munkavállalók, akiket szabadságra küldtek, mert így nemcsak a fizetésüket kapták meg a karantén alatt, hanem meg tudták őrizni az állásukat is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!