siker

2020.07.20. 13:42

Hét érmet szereztek a magyar diákok a nemzetközi kémiaversenyen

A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorynvd

Hét érmet nyertek a magyar diákok a koronavírus-járvány miatt online megrendezett 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen – hangzott el a műsorban.

Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karának adjunktusa, a magyar csapat vezetője – aki korábban maga is részt vett a versenyen és 2012 óta készíti fel a diákokat – elmondta: a Mengyelejev-verseny feladatai nagy kihívást jelentenek mindenkinek. „Mindig nagy öröm olyan diákokat felkészíteni, akik szeretnének tanulni” – mondta, hozzátéve, hogy a versenyzők középiskolai tanárai is rengeteget segítenek a felkészülésben és az ELTE Kémia Intézetéből egy nagyobb csapat dolgozik velük.

Elmondta: mivel az idén Magyarország lett volna a rendező, a szokásos négy helyett tíz diákot nevezhettek be. Ketten ezüstérmet, öten bronzérmet és hárman dicséretet kaptak.

Mint mondta, a nemzetközi versenyt áprilisban rendezték volna meg Budapesten, azonban azt a járvány miatt az utolsó pillanatban le kellett mondani. A diákolimpiát jövő tavaszra ismét Budapestre tervezik.

Az idei távolimpián elmaradt a laborgyakorlat, a versenyzők két elméleti fordulón vettek részt, két ötórás dolgozatot írtak, amelyben rejtvényjellegű kérdések és többlépéses, összetett feladatok, hanem kifejtendő, megoldandó számolások szerepeltek – ismertette a verseny menetét, hozzátéve, hogy a dolgozatokat személyes és videofelügyelet mellett írták meg a diákok.

Az elméleti feladatsorokat mindenki a hazájában írta meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videokapcsolaton át vitatták meg a versenyzők.

A tíz diák közül ezüstérmet (14-39. helyezés) kapott Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen) és Benkő Dávid (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest). Bronzérmet (40-78. hely) szerzett Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét), Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium), Fajszi Bulcsú (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Babcsányi István (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Borbás Balázs (Kökönyösi Gimnázium, Komló). Simon Vivien (ELTE Apáczai Gimnázium), Kóta Kata (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét) dicséretet kapott.

Magyarfalvi Gábor elmondta: a magyar csapat szombaton írja a Magyarország által alapított nagy nemzetközi diákolimpiát, amelyet szintén online rendeznek meg. A legnagyobb presztízsű nemzetközi versenyen az idén több mint hetven ország vesz részt – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!