Városfejlesztés

2020.08.06. 19:06

Kolozsvár döntős az Európa Innovációs Fővárosa versenyben

Kolozsvár is a döntőbe jutott az Európa 2020-as Innovációs Fővárosa címért folyó versenyben – írta szerdán az Agerpres hírügynökség.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Bizottság szerdán közölte annak a 12 városnak a listáját, amelyek bekerültek a verseny végső szakaszába.

A címet elnyerő város egymillió eurós díjat kap innovatív tervei megvalósítására.

Az Európa Innovációs Fővárosa (iCapital) címért folyó versenyt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja szervezi és finanszírozza. A verseny végén azt a várost díjazzák, amelyik dinamikus innovációs rendszereket alakít ki, ezekkel válaszol a közéleti kihívásokra, és javítja az emberek életminőségét.

Az idei verseny döntőjébe Kolozsvár mellett a finnországi Espoo, a belgiumi Gent és Leuven, a hollandiai Groningen és Leeuwarden, az ausztriai Linz és Bécs, a svédországi Helsingborg, az olaszországi Milánó, az izlandi Rejkjavik és a spanyolországi Valencia jutott.

A döntősöket egy szakértői zsűri választotta ki, amely az innovatív városfejlesztési megoldások mellett azt is vizsgálta, hogy milyen mértékben sikerült bevonni a lakosságot a helyi döntéshozatalba.

Az Európa Innovatív Fővárosa címet elnyerő város az egymillió eurós díjat innovációra, valamint a lakosság, a közigazgatás, az akadémiai és az üzleti körök közötti kapcsolatok megteremtésére fordíthatja. A verseny további öt helyezettjét 100-100 ezer euróval díjazzák.

A versenyt hatodik alkalommal szervezik meg. A címet tavaly a franciaországi Nantes nyerte el.

A verseny eredményét szeptember 22-24. között hirdetik ki az európai kutatás és innováció napjai keretében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!