Ország-világ

2020.08.08. 17:04

Támogatja a műanyagok kiváltását a kormány

Megjelent a Magyar Közlönyben az a határozat, amely szerint idén a kormány tízmilliárd forintot biztosít az egyes műanyagtermékeket helyettesítő készítmények gyártására, és létrehozza a hazai műanyagipari tudományos klasztert.

Forrás: Shutterstock

A jogszabály kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni az ezen termékeket helyettesítő – az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas – készítmények gyártását. Az idei tízmilliárd forint után 2021 és 2025 közti időszakban elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál – írja a Magyar Nemzet.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról.

Ebben meg kell fogalmazni:

 • a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerét,
 • a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjait,
 • a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozását, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérését, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálását, illetve a

 • hazai hulladékipar ágazati monitoringrendszerének kialakítását.

  Borítókép: illusztráció

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!