Lézerkutatás

2020.08.30. 13:06

Több mint 400 kutató vett részt az ELI-ALPS nyári iskoláján

Több mint 400 kutató vett részt a szegedi lézeres kutatóintézet (ELI-ALPS) által szervezett nyári iskolában, amit idén a virtuális térben tartottak augusztus 26-28. között.

Forrás: Shutterstock

A kutatóintézet tájékoztatása szerint immáron ötödik alkalommal szervezték meg az ELI Summer School-t (ELISS), ezúttal a virtuális térben. A táborba 43 országból a legtöbben Kínából, Indiából és például az Aland szigetekről, Brazíliából, Izraelből, Kanadából, Egyiptomból is több mint 400-an kapcsolódtak be.

Az ELI ALPS Kutatóintézet által rendezett kurzus célja az volt, hogy bemutassa a résztvevőknek a kutatóintézetet és felhasználókat vonzzon Szegedre.

A közlemény szerint az előadók a tudományterület nemzetközileg elismert szaktekintélyei voltak, köztük Varjú Katalin, az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Dimitris Charalambidis, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója, Osvay Károly, az SZTE Nagy Intenzitású Lézerek Magfizikai Alkalmazása intézet vezetője.

A rendezvényt Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője nyitotta meg. Az iskola vendége volt a 2018-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou, a párizsi École Polytechnique professzora és Tadzsima Tosiki, a Kaliforniai Egyetem professzora, a TAE vállalat tudományos igazgatója áll a intézet szombati közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!