lezárult a táboroztatás

2020.08.29. 10:02

Több száz cukorbeteg gyerek nyaralhatott idén az összefogásnak köszönhetően (videó)

Magyarországon 3-4 ezer családban nevelnek 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket.

Budapest, 2019. július 8. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára a napközis Diabétesz Erzsébet-tábor résztvevõivel beszélget a Domokos Pál Péter Általános Iskolában 2019. július 8-án. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott péntek reggel a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta: a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatása kiváló példa a társadalmi összefogásra, felelősségvállalásra, valamint a civil szervezetek és a kormányzat együttműködésére.

A közmédia Jónak lenni jó! műsor adományozóinak köszönhetően ezen a nyáron is több száz gyermek tudott részt venni ezekben a táborokban.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ugyanebben a videóban elmondta, hogy Magyarországon 3-4 ezer családban nevelnek 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket. A kormány célja, hogy ezeknek a családoknak az életét megkönnyítse. A legkorszerűbb hozzáférhető orvosi technológiával, a gyermekek otthongondozási díjának a kiterjesztésével dolgoznak annak érdekében, hogy a diabéteszes gyermekek a bölcsődében, óvodában és az általános iskola alsós tagozataiban is teljes értékűen vehessenek részt, ugyanúgy, mint bármelyik másik gyermek. Ehhez hasonlóan részesülhessenek a közétkeztetésben is, a diétás igényeiknek megfelelően.

Elmondta, nyári táborokat is szerveznek számukra, és támogatják a diabétesszel foglalkozó civil szervezeteket, valamint évente félmilliárd forintot fordítanak a gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztésére. Összefogással dolgoznak azért, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családok élete könnyebb legyen Magyarországon – jelentette ki az államtitkár.

Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke üdvözölte, hogy az elmúlt években párbeszéd jött létre a kormány és a társaság között.

A cukorbeteg gyermekek táborai különleges lehetőséget kínálnak arra, hogy ők megbízható környezetben, diabetológus orvos, szakápoló, dietetikus és szülők felügyelete mellett tölthessenek el egy hetet.

Kifejtette, amikor a táborokba a szülők féltett gyermekeiket elengedik, akkor egyúttal egy hét szabadságot is kivehetnek.

Sólyomné Pausits Katalin szülő a videóban elmondta, hogy a táborozási lehetőséget azért tartja fontosnak, mert a gyermekek ismerkedhetnek, barátkozhatnak, az új ismeretek által gyakorlatiasabban térhetnek haza, és tele vannak élményekkel az eltöltött hét után. Aggodalom nélkül elengedhetik gyermekeiket ezekbe a táborokba, mert 24 órás szakképzett felügyelet vigyáz rájuk – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!