dizájnos

2020.11.22. 12:54

A fekete ezer arca: így használjuk az otthonunkban

Ne ijedjünk meg ettől a sötét árnyalattól, hiszen megfelelően adagolva az enteriőr fontos eleme lehet a fekete.

Forrás: Shutterstock

Milyen hatást kelt?

A fekete, mint a sötét színek általában, szűkíti a teret, ezért nagyobb felületeken, falakon csak tágas, napos térben alkalmazzuk – figyelmeztet a Lakáskultúra cikke. Az elegáns, karakteres enteriőrök népszerű eleme, a csillogó, fémes tárgyakat kiemeli, a kristály- és üvegfelületeknek különleges ragyogást ad. Éles kontrasztot képez a fehérrel és a natúr árnyalatokkal, de jó alap az élénk tónusok mellé is.

Fekete-fehér és fém

Még egy szűkebb térben is légies lesz az összhatás, ha a fehér alaphoz csak néhány fekete kiegészítőt választunk. Tovább lágyíthatjuk a szín komorságát, ha csupán a mintákban vagy kisebb felületeken jelenik meg, illetve ha néhány bronz-, réz- vagy fémesen csillogó tárggyal kombináljuk.

Vibráló színekkel

A fekete alapok kiemelik az élénkebb árnyalatokat: a sárga, narancs és pink például dinamikussá varázsol egy-egy helyiséget. A választásnál azonban mindig tartsuk szem előtt a színek pszichológiai hatását. Az erőteljes tónusokat a hálószobában érdemes más árnyalatokkal kombinálni.

Nyers fával és betonnal

A modern enteriőrök klasszikus eleme a nyers fával kombinált fekete szín. Ez az összeállítás szinte minden helyiségbe – konyhába, étkezőbe, előszobába – tökéletes választás, ráadásul a falat a manapság nagyon népszerű táblafestékkel mi magunk is feketére festhetjük.

Mintakavalkád

Válogassunk bátran a minták közül! Pepita, kockás, pöttyös vagy halszálka: fekete-fehér alapon szinte minden megengedett! Markánsabb lesz az összhatás, ha a szürkén felül a két alaptónust erőteljesebb árnyalatokkal is kiegészítjük.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!