végigkísér a célig

2020.11.04. 10:04

Mire jó az edzésnapló?

Előfordulhat, hogy egy idő után úgy érzi, az egyik edzés éppen olyan, mint a másik. Nem volna nagyszerű, ha lenne egy olyan edzőtársa, aki mindig ön mellett van és figyelmezteti, hogy emelje a nehézségi fokot, vagy jelzi, ha inkább pihenőre van szüksége? Az edzésnapló pontosan ez a jó barát.

Forrás: Shutterstock

Társ az úton

Ha minden alkalommal felírja a nap végén az aznap elvégzett gyakorlatokat, meglesz a teljesítés érzése. Ez mindig jólesik, és igényelni fogja ezt az érzést. Ugyanakkor felelősségérzetet is ad, mert úgy fogja érezni, hogy elszámolnivalója van; ha kihagyja az aznapi edzést, hiányérzete lesz – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Felmérheti az edzés hatékonyságát

A napló segít abban, hogy objektíven elemezni tudja az edzésmódszere hatékonyságát. Ha összeveti a korábbi és az éppen aktuális edzésnapjait, könnyen észreveszi, hogy melyik edzésmódszer, mekkora intenzitás és milyen gyakoriság az, amire a teste jól reagál és amivel a leghatékonyabban érheti el a céljait. Ezzel pedig lehetővé teszi, hogy pontosan a saját személyére szabja a sporttal töltött időt, a vágyott eredmények tükrében.

Feltárja a hiányosságokat

Amennyiben pontosan vezeti a naplóját, könnyen kiszúrhatja a hibát is, ha úgy látja, hogy a kitűzött célt nem tudja érdemben megközelíteni. Egyértelműen kiderül, hogy az edzésterven kell-e módosítania, vagy esetleg nem sikerült a kitűzött intenzitást tartania a sporttevékenységek során.

Megtanít a célra koncentrálni

Ha mindennap, amikor sportolt, felírja az elvégzett munkát, azzal a fókuszát is ráirányítja arra, hogy miért is csinálja ezt az egészet.

Könnyebben elkerülheti a sérüléseket

Mivel a jegyzetei segítségével felismeri a teste jelzéseit, a sérüléseket is könnyebben elkerülheti. A bajok mindig akkor jönnek, ha csökken a koncentráció a fáradtság miatt, és esetleg még túl is vállalja magát súlyválasztás terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!