Járvány

2020.11.23. 12:40

OVSZ: már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak

A tapasztalatok szerint már minden negyedik donor vérplazmája használható a terápiára.

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A felhívás óta már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor elmonda, úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány második hullámában a donornak alkalmas emberek aránya is magasabb, mint az első hullám idején: a tapasztalatok szerint már minden negyedik donor vérplazmája használható a terápiára.

Hozzátette, sokan vannak olyanok, akik nagyon magas antitestszintet produkálnak, de most is előfordul, hogy a betegségen átesett szervezet egyáltalán nem termel antitesteteket.

Elmondta, hogy a donorok szervezetéből egy speciális szerkezet csak a vérplazmát vonja ki, amelyből 600 millilitert tudnak egyszerre gyűjteni. Ez a mennyiség egy beteg egyszeri kezelésére elegendő, viszont a gyűjtés akár hetente megismételhető az adott donortól – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy több visszajáró donorjuk is van.

Donornak jelentkezni bármelyik véradóállomáson lehet, nem kell előzetesen időpontot egyeztetni; az OVSZ vagy a Magyar Vöröskereszt honlapján minden információ megtalálható – jelezte Nagy Sándor, hozzátéve, hogy a donoroknak egy korábbi pozitív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!