vitaminbomba

2021.02.06. 15:00

Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezonja

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja – közölte a Mecsekerdő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Bocska, 2020. március 8. Medvehagymát szednek az erdõben a Zala megyei Obornak és Bocska között 2020. március 8-án. Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkezõ, védett növény levelei könnyen összetéveszthetõek a mérgezõ gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérõ illatuk segíthet az azonosításban. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyûjtési szezonban, állami erdõben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyûjteni kizárólag az erdõ kezelõjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt,

saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből.

Amennyiben viszont valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtésnél a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverésen. Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8-15-e között zajlik.

A közlemény szerint a Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztet a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. Mindez a növényállomány regenerálódását szolgálja, ugyanis ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!