Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak

2021.03.01. 12:00

A Győri Nemzeti Színház színésztanonca nyerte az országos filmversenyt

A kockásfülű nyúl a legismertebb animációs alkotás, a Fehér tenyér a legnépszerűbb mozifilm a fiatalok körében – derült ki a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyen, melyen rekordszámú játékos, több mint 19 ezer diák indult. A DUE Médiahálózat nagyszabású vetélkedőjét Buza Gábor gimnazista, a Győri Nemzeti Színház színésztanonca nyerte.

Fotó: Pozsonyi Zita

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak vetélkedőt negyedik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat, ezúttal is a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A játék első fordulójában a www.filmteszt.hu oldalon kellett kitölteni egy online tesztet.

Bárki részt vehetett, és rengetegen éltek is a lehetőséggel: 19.068 érdeklődő válaszolt a kérdésekre.

A középdöntőbe viszont csak 14 és 20 év közöttiek juthattak be, közülük is a legjobb ezer játékos kapott meghívást a február 16-17-i eseményre, ami online zajlott. Az ezer fiatalból kerül ki aztán a legjobb 12 játékos, akik megmérkőztek egymással, immáron személyesen, de zárt ajtók mögött. A döntőt a szervezők élőben közvetítették a DUE Médiahálózat Facebook-oldalán. A Petur András által vezetett nagyszabású kvízműsor bőven tartogatott izgalmakat, olyannyira, hogy a második helyen pontazonosság alakult ki Hankiss Flóra és Kőműves Balázs között. Ők egy-egy profi kamerás Samsung mobiltelefont kaptak tudásuk elismeréséül. A Filmtesztet elsöprő fölénnyel egy győrújbaráti diák, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 11. osztályos tanulója nyerte. Mint kiderült, volt már bőven tapasztalata színészet terén.

„Öt éves koromban eldöntöttem, hogy színész szeretnék lenni”

– mondta el a döntő után Buza Gábor. „Kiskorom óta érdekelnek a magyar filmek, de a nagy lökést 2016-ben egy mára már megszűnt közéleti tévéműsor, a Hír TV Sznobjektívje adta, melynek egyik adásában Puzsér Róberték top 10-es listán rangsorolták a hazai alkotásokat. Megnéztem mind a tízet, és azóta nagy fogyasztó vagyok, sok alkotó életrajzát is olvastam már.”

Buza Gábor a Győri Nemzeti Színház szerződtetett stúdiósa, több színdarabban is szerepelt már beugrósként, például Kszel Attila A Pál utcai fiúk rendezésében, jelenleg pedig a Tom Sawyer kalandjai előadásban a főhős barátját, Joe Harpert alakítja. Példaképének a győri társulat egyik színművészét, Ungvári Istvánt tartja. Gábor szeretne a gimnázium után színészetet tanulni, de előtte még – ha a koronavírus-helyzet is lehetővé teszi – egy nagy utazás vár rá, ugyanis a Filmteszt döntőjében egy tengerparti nyaralást nyert. Jutalmát Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. Káel Csaba a díjátadón elmondta: nagyon örül a Nemzeti Filmintézet és a mozgókép szakma a sok fiatalnak, akik a Filmteszten indultak, elsősorban nekik készítik a következő filmeket.

A DUE Médiahálózat és a Nemzeti Filmintézet a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak vetélkedővel népszerűsíteni szeretné a klasszikus és új magyar filmeket, tévésorozatokat, valamint szórakoztató módon ismereteket szeretne átadni a hazai és külföldi produkciókban dolgozó magyar filmes szakemberek, rendezők, operatőrök, zeneszerzők, színészek, producerek munkájáról a 14-20 éves fiataloknak. A két szervezet munkája beérni látszik, rengeteg jó válasz érkezett a teszt során, és az alábbi listából az is kiderül, mely alkotásokat ismerik és kedvelik leginkább a fiatalok.

TOP 10-es filmlista

A legtöbb helyes válasz az alábbi filmeket érintő kérdésekre érkezett:

 

  • A kockásfülű nyúl – a válaszadók 94,20 százaléka tudta a helyes választ
  • A kiskakas gyémánt félkrajcárja – 90,6%
  • Macskafogó – 89.80%
  • Bogyó és Babóca – 89,57%
  • Kincs, ami már nincs (magyar dokumentumfilm Bud Spencerről) – 89,21%
  • Fehér tenyér – 89,05%
  • Egy bolond százat csinál – 87,21%
  • Rossz versek – 81,21%
  • Kontroll – 80,96%
  • Valami Amerika – 80,11%
  • Borítókép: a nyertes Buza Gábor a díjjal

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!