Praktikák

2021.03.24. 11:16

Kezdjük energikusan a tavaszt!

Vajon tényleg létezik az úgynevezett tavaszi fáradtság? 

Forrás: Shutterstock

Sokaknak pont mostanra fogyott el az energiája és a lendülete, amikor egyértelmű, hogy véget ért a tél, hiszen 21-e a csillagászati tavasz kezdete – írja a legfrissebb Vasárnap Reggel.

Miközben a természet ébredezik, és minden életre kel körülöttünk, mi miért érezzük ennek az ellenkezőjét?

Lendület

Dr. Ferk Dóra háziorvos segítségével a Vasárnap Reggel utánajárt annak, vajon tényleg megviseli szervezetünket ezt az időszak, vagy csak beképzeljük magunknak a dolgot.

Ahogy elkezdődik az enyhülés, megjelennek a jelek. Az utóbbi években az időjárás kevésbé kiszámítható, így a tavaszi fáradtságot nem a hónaphoz kell kötni. Akkor jelentkezik, amikor az idő melegedni kezd. Sokan kimerültebbek, betegesebbek, fáradtabbak ezekben a hetekben, mindenféle bajaik előjönnek. Érdekes, hogy nyáron alig járnak orvoshoz az emberek, de tavasszal tele a váró.

Bizonyos alapbetegségek ilyenkor szintén rosszabbodnak.

Az emésztőrendszeri problémák, a refluxos tünetek minden tavasszal felerősödnek. A frontérzékenyeket is megviselik az ilyenkor jellemző gyors változások, de gyakoribbak a fejfájások is – figyelmeztet a szakértő.

Egészségesen is fáradtan

Akinek alapvetően nincs semmi baja, az is enerváltabb lehet.

Nehéz lenne pontos élettani magyarázatot adni a tavaszi fáradtságra, de mindenképpen tudnunk kell, hogy ez nem egy betegség, hanem inkább egy állapot – magyarázza a háziorvos. – Télen nem úgy táplálkozunk, mint nyáron, biztos, hogy kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget eszünk, emiatt kevesebb rost jut a szervezetünkbe. Mivel nem izzadunk, nem vagyunk olyan szomjasak, ezért nem iszunk annyi folyadékot. Ezek az életviteli tényezők, változások együttesen okozzák a fáradtságérzetet.

Gyakori oka még a fáradtságnak a rossz alvásminőség.

Az alvászavarok gyakoribbak télen, például azért, mert nem megfelelő a hálószoba hőmérséklete. A túl meleg, száraz levegőjű térben sokan nem pihenik ki magukat kellően – figyelmeztet dr. Ferk Dóra.

Felmerülhet a kérdés: vajon mindenki ugyanolyan intenzíven reagál ezekre a negatív hatásokra?

Tapasztalataim szerint a tavaszi fáradtság nem hajlam kérdése, illetve attól még, hogy az egyik évben megtapasztalja valaki, nem biztos, hogy a következőben is meg fogja. Inkább az élethelyzet, az életmód befolyásolja a jelentkezését.

Így pörögjünk fel!

A tavaszi fáradtság tehát nem betegség, szervi eltérés nem áll mögötte, és nem tehető felelősség érte egy adott tápanyag egyértelmű hiánya sem.

Az évszak kezdetére a megváltozott táplálkozás miatt általában csökken a szervezetünkben a vitaminok és ásványi anyagok szintje, de a kifejezett hiány ritka. Kivétel lehet a D-vitamin, amit a mi éghajlatunkon ősztől kezdve mindenképpen érdemes emelt dózisban szedni, akár 3000 nemzetközi egységet is naponta – mondja a háziorvos.

A multivitamin-készítményeket szintén javasolt kipróbálni, ezekkel nem nagyon lehet hibázni, hiszen a napi szükségleteink alapján vannak összeállítva, így az ajánlott dózis betartása mellett nem okoznak gondot. Végig kell gondolni azt is, milyen testmozgást lehetne beilleszteni a napi rutinba, ami a vérkeringést, a vérnyomást rendbe tudja tenni. Meg kell próbálni minél többet kint lenni: már a napi egy óra szabad levegőn végzett mozgás is sokat javít bárki állapotán.

Mit érdemes enni?

Sokféle egyéb megoldási javaslatot hallunk, ami több energiát ígér ezekre a hetekre. A doktornő szerint azonban mind közül a kiegyensúlyozott táplálkozás a legfontosabb.

A vegyes táplálkozás a kulcs! Mindenből megfelelő mennyiséget kell bevinni. Ne kövessük a teljes tápanyagcsoportokat kizáró, extrém megszorításokat előíró diétákat, ne hagyjuk el teljesen sem a zsírokat, sem a szénhidrátokat. Nagy szükségünk van a gyümölcsökre, zöldségekre, különösen a magas rosttartalmúakra. Az olyan alternatív megoldásoknak, mint a méhpempő vagy a csírák fogyasztása, természetesen szintén megvan a helye, de ezeket is a normál táplálkozás részeként lehet kipróbálni.

Óvatosan a böjttel!

Tavasz elején sokan igyekeznek fáradtságukat méregtelenítőkúrákkal elűzni.

Az igazság az, hogy az emberiség sok évezredes története során csak az utóbbi időszakban kezdtünk ennyire rendszeresen enni, így egy-egy rövidebb böjt, léböjtkúra akár jót is tehet. Ám óvatosan szabad csak belekezdeni, és kizárólag akkor, ha valaki teljesen egészséges. A kúra során nagyon oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, a szénhidrátháztartásra – figyelmeztet a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!