Segítség az álomotthonhoz

2021.04.01. 07:30

Lakberendező, stylist, enteriőrtervező – mutatjuk, melyiknek mi a feladata a lakás berendezésénél

Sokan luxusnak tartják, hogy lakberendezőt vagy enteriőrtervezőt fogadjanak a lakásuk berendezéséhez, átalakításához, ám avatott szakemberek tapasztalata, hasznos tippjei sokat segíthetnek a mindennapokban.

Forrás: Shutterstock

Míg az építész, kivitelező munkájáról nem nagyon tudunk lemondani egy építkezés során, és tisztában is vagyunk azzal, mik a feladataik, addig a lakberendezővel nem ilyen tiszta a kép, már csak azért sem, hiszen az ő szakértelmének igénybevétele nem kötelező. Sokan talán úri hóbortnak gondolják egy lakberendező, stylist vagy enteriőrtervező megbízását, pedig sok mindenben hasznos segítséget adhatnak ezek a szakemberek – írja a Lakáskultúra nyomán a Vasárnap Reggel legújabb lapszáma.

Mikor érdemes felkeresni a lakberendezőt?

A lakberendezőtől már a lakásvásárlás vagy a tervezés előtt rengeteg hasznos információt kaphatunk. Néhány konzultáció után átlátja, mire van szükségünk, és szaktudásának köszönhetően felvilágosítást nyújt, mekkora a helyigény, mi az egyes helyiségek, illetve funkciók ideális elrendezése, hova kell árnyékoló az égtájakat figyelembe véve. Már a fentiek is jól mutatják, hogy nagyon összetett a feladata. Olykor az építész vagy a kivitelező tehernek tekinti a lakberendező érkezését, pedig nem lehetetlen a gördülékeny együttműködés. Kisebb válaszfalakat mozgathat, kapcsolási tervet javasolhat a villanyszereléshez, és természetesen rendelkezik az efféle beavatkozások megítéléséhez elengedhetetlen szakismerettel.

A lakberendező, enteriőrtervező építészeti végzettség hiányában soha nem nyúlhat főfalhoz, födémhez, nem tervezhet áthidalásokat, kiváltó pilléreket, beltéri lépcsőket, ezekhez tehát építész, statikus, belsőépítész segítségét kell kérnie. Feladata összetett, részt vesz a legkülönbözőbb beépítendő dolgok, például radiátor, árnyékolók, burkolatok, dekorvakolatok, külső és belső nyílászárók, süllyesztett lámpák, elektromos szerelvények kiválasztásában. Figyelemmel kíséri az egész munkafolyamatot, tartja a kapcsolatot a kivitelezővel, a mesterekkel, miközben folyamatosan egyeztet a megrendelővel. Ismeri a megbízója igényeit, elviszi boltokba, képeket, rajzokat, látványterveket mutat, amelyek segítenek elképzelni a leendő tereket.

Mit csinál a stylist?

A stylistok ilyen mélységig ritkán folynak bele az építkezésbe. Leginkább egy már elkészült, rendelkezésre álló tér stílusát formálják át. Színeket, bútorokat, lámpákat, textileket, kiegészítőket választanak, harmóniát teremtve, a megrendelő kérésének, ízlésének megfelelően és pénztárcájának függvényében. Egyre többen kérik stylistok segítségét, amikor egy lakást vagy házat el szeretnének adni, hiszen, ha jól mutat a fotókon, könnyebb az ingatlant eladni és kiadni is.

Mielőtt belevágna a közös munkába egy lakberendezővel vagy stylisttal, ismerje meg, hogyan dolgozik, milyen stílust kedvel, mert ha nem egyeztethető össze a megrendelő és a tervező ízlésvilága, folyamatos feszültség nehezíti meg a közös munkát, ellenben, ha hasonló a két látásmód, szórakoztató és örömteli lesz minden találkozás.

Mivel foglalkozik az enteriőrtervező?

Minden lakásfelújítás, építkezés esetén ajánlott enteriőrtervezővel is konzultálni, hisz már egyetlen alkalom is képes kiküszöbölni a kardinális hibákat. Míg egy lakberendező elsősorban bútorokat, textileket, hangulati elemeket választ, egy enteriőrtervező tereket alakít ki és teljeskörűen dekorál.

Tapasztalt szemmel néz egy alaprajzra, és azonnal felméri a hibákat, hisz néha már egy ajtó áthelyezése óriási segítséget jelent a bútorozás terén. A stílusban bizonytalankodókat „kézen fogja”, és olyan otthonhoz segíti a megrendelőket, amelyet megálmodtak maguknak. Soha nem találja ki a megrendelő helyett, hogy mit szeretne, ő csak összerendezi az elképzeléseket, stílusos egységbe foglalja a végeredményt. Akkor születik jó végeredmény, ha a megrendelő valóban bízik a tervezőben, a tervező pedig képes és hajlandó a megrendelő fejével gondolkodni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!