telefonfüggőség

2021.04.06. 20:10

Lehet hogy téged is érint, csak nem tudsz róla, hogy függő vagy

A telefonfüggőség korunk egyik legújabb addikciója, mely több fiatal életére hatással van. Sokszor észre sem vesszük, mégis önkéntelenül a telefonunkért nyúlunk, fantomrezgést, és jelzéseket hallunk. Mennyire komoly ez a függőség, és hogyan lehet kezelni?

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A telefonfüggőség korunk egyik legújabb addikciója, mely több fiatal életére hatással van. Sokszor észre sem vesszük, mégis önkéntelenül a telefonunkért nyúlunk, fantomrezgést, és jelzéseket hallunk. Mennyire komoly ez a függőség, és hogyan lehet kezelni?

Biztos észrevetted már magadon, hogy a kelleténél több időt töltesz azzal, hogy a telefonodon pörgeted az Instagramot, Facebookot, TikTokot, és ezzel az egész délutánodat elpazarolod felesleges időhúzással – írja a Sulilife portál.

Sokkal könnyebb így halogatni a tanulást, házimunkát és lényegében az összes feladatot, amelyet a mindennapi életünkben el kell végeznünk.

„No Mobile Phone Phobia” – Mit jelent, és hogyan lehet kezelni?

A „nincs nálam a mobilom fóbia” nem mást jelent, minthogy az emberekben kialakul a félelem érzése, szorongás akkor, amikor nincs náluk a telefonjuk. Akár fantomrezgéseket is tapasztalhatunk. Richard Shambare, Robert Rugimbana és Takesure Zhowa egyetemi professzorok úgy fogalmaztak, hogy a „mobiltelefon függés a 21. század legnagyobb mértékű, nem drog alapú addikciója”.

Mik a tünetek?

Bizonyos embereknél problémát okozhat az, ha nincs a kezükben a telefonjuk, csapkodni, kiabálni kezdenek.

A telefon hiánya szorongást válthat ki. Függőség pedig kialakulhat bizonyos játékok, platformok vagy akár maga a készülék miatt is.

Ennek egyik oka, hogy lényegében egyre többet vagyunk rákényszerülve arra, hogy ezeken a felületeken éljük életünk minden percét.

Több mint egy éve a telefonunk és más eszközeink biztosítják számunkra a munka, tanulás, szórakozás, kikapcsolódás, barátokkal való csevegés és a pártalálás lehetőségét is. A fizikai test jelenlétét felváltotta az online térben való személyiség, mely a biztonságérzet hamis látszatát fenntartva magába szippantja a felhasználókat.

Létezik megoldás?

Természetesen igen. Nem olyan nehéz akár önmagad leszoktatni a rossz szokásaidról, hisz nem kell mást tenned, mint tudatosan figyelned arra, mennyit használod a telefonodat.

Emellett töröld azokat az appokat, amik nem olyan fontosak, jelölj ki napszakokat, amikor nem használhatod a telefonodat. Bevált módszer lehet az is, ha elrejted magad elől a telefont, nehezen elérhető helyre teszed; esetleg odaadod valakinek, aki vigyáz rá pár órán keresztül, amíg te mással foglalod el magad.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!