újítás

2021.05.03. 12:40

Star Wars filmek alapján készült oktatási segédanyag a PTE számára

A Star Wars-filmekben látható bolygók és helyszínek adnak hátteret a hagyományos földrajz oktatás témaköreihez egy, a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő új oktatási segédanyagban – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A PTE közleményében felidézték: a természettudományi kar földrajzi és földtudományi intézetén dolgozó munkatársakban mintegy másfél évvel ezelőtt ötlött fel egy „olvasmányos, izgalmas, sokak által ismert helyszíneken játszódó és a diákok érdeklődését felkeltő” oktatási segédanyag elkészítésének gondolata.

Mivel az intézet oktatói közül jó néhányan rajonganak a filmekért, a tudományos-fantasztikus történetekért, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a Star Wars-bolygók szolgáljanak helyszínként a történetben.

Mindennek köszönhetően az elmúlt egy évben a természettudományi kar tizenhat munkatársa és két külső szakértő készítette el az új oktatóanyagot, a „kyber kristályokat kereső fejvadász tizenkét fejezetből álló történetét”, amelyben a Star Wars-filmekből vett helyszínek adnak hátteret a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz. Az ismert közegben, újszerű cselekményeken keresztül egy missziót teljesít a főhős, aki a küldetése során a legkülönfélébb események, helyszínek, jelenségek sodrában kalandozva jut el a végső célig – foglalták össze a történetet a PTE közleményében. Kiemelték:

a kötet fontos földrajzi összefüggéseket, alapfogalmakat magyaráz meg, és sokszínű, változatos cselekményen keresztül mutat be olyan természeti-, társadalmi- és gazdaságföldrajzi folyamatokat, amelyek tanulása, feldolgozása a hagyományos keretek között nehézségeket okozhat.

A természettudományok iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére hivatott kötet nyomtatásban és elektronikus formában jelenik meg a nyáron, s ingyenesen lesz elérhető. A „May the 4th – A Star Wars Világnapon”, május 4-én ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a kötetről, a készítésének kulisszatitkairól és a legfontosabb üzenetéről. Emellett további részleteket is elárulnak a szerzők és a szerkesztők arról, hogy kiknek ajánlják ezt az összeállítást. A keddi online eseményről bővebb tájékoztatás a Star Wars Világnap a #pecsifoldrajzon: Galaktikus Geográfia bemutató és kerekasztal-beszélgetés című Facebook-esemény oldalán található.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!