kampány

2021.06.14. 17:17

A véradók a járvány alatt is kitettek magukért

A Magyar Vöröskereszt arra ösztönöz mindenkit, hogy az elkövetkező hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Hajdúböszörmény, 2020. április 17. Véradók a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A koronavírus-járvány kezdete óta a véradók a veszélyhelyzeti korlátozások alatt is hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához – írta a Magyar Vöröskereszt a véradók napja alkalmából közzétett közleményében.

A humanitárius szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy az elkövetkező hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos, ellenőrzött vér fontosságára, egyben világszerte köszönetet mondjon az önzetlen segítőknek.

A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel folytatja a tavaly indult „Véradók fája” kezdeményezést, idén Esztergomban ültetnek el egy különleges, vörös levelű oszlopos vérjuhart, jelképezve a véradást, valamint az önkéntes véradók önzetlenségét.

Hozzátették: ezen a napon országszerte 47 helyszínen várják a véradókat.

Közölték azt is: a június 14-ei világnaphoz kapcsolódóan húsznapos véradókampányt indítanak a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével közösen. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára, üzemel különleges véradóhelyszínként.

Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható az Országos Vérellátó Szolgálat és a vöröskereszt honlapján.

Borítókép: Véradók a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!