tanulmány

2021.06.01. 13:01

Génmutációk okozhatják a kisgyermekkori elhízást

Az egyik ilyen nem megfelelően működő gén miatt agy azt hiszi, hogy alacsonyak a szervezet zsírtartalékjai, és azt a jelzést adja le, hogy az ember éhezik és ennie kell.

Preschool kid boy eats hamburger sitting in nursery cafe,Cute happy boy holding hamburger and looking at camera with smiling face,Child eating delicious homemade burger.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ann in the uk

Egy bizonyos gén mutációinak hordozói nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyfelesleggel már egészen kisgyermekkortól és 18 éves korra átlagosan 17 kilogramm – nagy eséllyel zömében zsír alkotta – többletsúly van rajtuk.

A Cambridge-i Egyetem és a Bristoli Egyetem szakembereinek tanulmánya a Nature Medicine című folyóiratban jelent meg.

A kutatók nagyjából két évtizeddel ezelőtt kezdték felfedezni, hogy bizonyos gének megváltozása jelentős hatással lehet az ember testsúlyára már a kora gyermekkortól kezdődően – olvasható a Medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az egyik ilyen gén a melanocortin 4 receptor (MC4R), amely ha nem működik megfelelően, akkor az agy azt hiszi, hogy alacsonyak a szervezet zsírtartalékjai, és azt a jelzést adja le, hogy az ember éhezik és ennie kell.

A tanulmány csaknem hatezer olyan ember adatainak elemzésére épült, akik 1990-ben és 1991-ben születtek Bristolban. Az alanyok a Bristoli Egyetem úgynevezett Children of the 90s (a kilencvenes évek gyermekei) elnevezésű egészségi tanulmányában vettek részt. A kutatók mind a hatezer embernél megvizsgálták az MC4R mutációinak esetleg jelenlétét, és ha kimutatták a génhibát, akkor tanulmányozták annak funkcionális hatásait.

A szakemberek szerint nagyjából minden 340. ember hordozhatja az MC4R egy mutációját. Ők nagyobb eséllyel küzdenek súlyfelesleggel már kora gyermekkoruktól, és 18 éves korukra átlagosan 17 kilogramm többletsúly van rajtuk, aminek a döntő hányada nagy valószínűséggel zsír.

A kutatók szerint ugyanakkor az MC4R csupán egyike azoknak a géneknek, amelyek összefüggésben állnak a testsúllyal és a genomszekvenálás révén idővel várhatóan újabbakat sikerül azonosítani.

Hosszú távon az MC4R által kontrollált agypályák tanulmányozása olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek segíthetik a génmutációk hordozóit az egészséges testsúly elérésében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!