Már nincs privátszféra

2018.12.16. 10:46

6,8 millió ember Facebook-képei szivároghattak ki

Újabb súlyos hiba történt, ezúttal 1500 alkalmazás férhetett hozzá a közösségi oldalra feltöltött fotóinkhoz.

Két súlyos biztonsági incidens is történt szeptemberben a Facebooknál, az elsőben rosszindulatú adathalászok körülbelül 30 millió felhasználói privát információihoz férhettek hozzá. Most kiderült, hogy ezzel párhuzamosan egy másik adatszivárgás is történt, szeptember 12–25. között a felhasználók képeihez hozzáféréssel rendelkező mobilappok és webszolgáltatások privát fotókat is láthattak – idézi fel az eseményeket az Origo.

Mint írják, nem kibertámadás, hanem programozási hiba miatt történt a baleset: a körülbelül két hetes periódusban

az appok olyan fotókat is láthattak és feldolgozhattak, amelyeket privátra állítottak a felhasználók, vagy éppen feltöltötték azokat, de sosem nyomtak rá a megosztás gombra.

Hátborzongató belegondolni, hogy valamilyen okból végül meg sem osztott képekből is megtart magának egy másolatot a Facebook.

A potenciálisan érintett 6,8 millió facebookozó 876 különböző fejlesztő 1500 alkalmazásának a valamelyikét használta.

A portál cikke szerint a Facebook felvette a kapcsolatot a fejlesztőkkel, és megpróbálja töröltetni velük az olyan privát vagy meg sem osztott képeket, amelyekről a mobilappjaik vagy a webszolgáltatásik másolatot töltöttek le.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!