Amilyen csípős, olyan hasznos

2018.05.28. 15:37

A csalán csodákra képes

A kirándulások réme a házipatika egyik leghasznosabb tagja.

Vannak, akik csu­pán haszontalan gyomnak tartják, ami kirándulás közben összecsípi a lábunk szárát. A veteményeskert­tulajdo­nosok azért mérgelődnek miatta, mert elágazó, szívós gyökerével szinte kiirthatat­lanul kapaszkodik a földbe. Pedig a csalán már évezredek óta sokoldalú gyógynövény­ként ismert.

A reuma kezelésétől a bőrápolásig

A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminok­ban és ásványi anyagokban, különösen vasban, kalcium­ban, káliumban.

Legismertebb tulajdon­sága természetes vízhajtó hatása: segít eltávolítani a szervezetből a felesleges fo­lyadékot. Serkenti a máj és a vesék működését is, kitisz­títja a szervezetből a méreg­anyagokat. A vese­ és hólyag­kőképződésre hajlamosak­nak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejé­ben kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának emellett gyomor­- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük.

E népszerű gyógynövény elősegíti a vizeleti savak tá­vozását, ezért a köszvény és az ízületi gyulladások kiala­kulásának remek ellenszere. Vértisztító hatása miatt az al­lergiás tüneteket (ekcémát, szénanáthát, asztmát, csa­lánkiütéseket) ugyancsak enyhíti.

Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatásként pedig bőrkiütésekre használ­ható. Ha a hajhullást vagy korpásodást szeretnénk ke­zelni, illetve a hajzsírosodás a probléma, érdemes kipró­bálni a csalánfőzetes haj­öblítést. A gyógynövényben lévő kovasavak jótékonyan hatnak a bőrre, a körmökre és a kötőszövetekre is.

Ősi gyógymód

Az urtikáció, vagyis a reumás testrész megcsapkodása csa­lánnal már az ókori rómaiak körében is ismert volt. A ke­zelés során a bőr erősen ki­pirul, megduzzad, a bőrszö­vet sok vért kap, és így a reu­matikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg.

 

Borítókép: Iakov Filimonov/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!