Szilasi Andrea

2018.07.20. 16:00

A fő inspirációt leginkább az anyagból és a nőiségből meríti a divattervező

Milyen érzés, ha valaki megvalósítja az álmát, és igazán rajong a munkájáért? Erről Szilasi Andrea divattervezőt kérdeztük, aki már kislányként a babáinak tervezett ruhát, és a mélypontok ellenére is megőrizte a hitét saját magában, egy pillanatra sem adta fel célját.

Lakosi Gabriella

Szilasi Andrea vallja: aki hasonló pályára vágyik, annak azt javasolja, hogy keresse meg magában az összhangot, és higgye el azt, hogy jó abban, amit csinál

Fotó: Facebook

Szilasi Andrea azt vallja, hogy ha valaki teljes odaadással dolgozik, akkor sikerre van ítélve. Beszélgetésünk során kiderült, a szenvedélye a munkája iránt az évek során csak fokozódott. A gyermekkori tervrajzok és a játékruhák után akkor kezdett el komolyabban varrni, amikor megszülettek a gyerekei még Szombathelyen, ma már Budapesten él. Nekik készítette az első ruhákat, mivel, mint mondja, nem engedhették meg maguknak, hogy rendszeresen butikokba járjanak. Az ő szívéhez viszont mindig közel állt a divat, így hát vett egy varrógépet, és alkotni kezdett. Amikor egyre több ember érdeklődött a munkái iránt, hamar megélhetési forrássá is vált a hobbi. Akkor már női és gyermekruhákat is tervezett, amiket különböző butikokban hagyott bizományba. Egyre hamarabb kapkodták el a darabokat, folyamatosan bővült a vevőköre. Közben egy ruhatervezői iskolát is elvégzett, így nemsokára már Budapesten megnyitotta saját nagykereskedését. Ennek azonban már több mint egy évtizede vége lett, teljesen más irányba indult el az élete. Már egy ideje női csoportokat is vezet, ahol lelki problémák feldolgozásában segít. De a divat és a ruhaanyagok iránti rajongás nem múlt el, egyre többször azon kapta magát, hogy újra a tervezőasztalhoz vágyik. Úgy döntött, hogy ismét a varrógéphez ül, de most már teljesen más megközelítéssel, sokkal kiforrottabban és megfelelési vágy nélkül. Azt mondta, ez alkalommal nem azt nézi, hogy mi az, ami másoknak tetszene, vagy hogy mi éppen a felkapott. Régen a vevők igényét akarta kielégíteni, és az üzleti szempontok voltak a legfontosabbak. Most viszont az álommunkáját végzi, és várja azokat, akiknek ennek láttán megdobban a szíve. Igazán lélekből tervez. Úgy gondolja, hogy ha megmutatja azt, hogy ő mit szeret, akkor megtalálják majd azok a vevők, akiknek ez tetszik.

Szilasi Andrea vallja: aki hasonló pályára vágyik, annak azt javasolja, hogy keresse meg magában az összhangot, és higgye el azt, hogy jó abban, amit csinál
Fotó: Facebook

Az új kollekció most a női archetípusok koncepciójára épül. A tizenkettő őstípust a ruhákon keresztül mutatja be. Barátnői és kliensei – akik szintén hatottak a folyamatra – vonultatták fel az elkészült darabokat, amik kizárólag természetes anyagokból készültek és teljesen egyediek, hiszen két darabnál semmiből sem kerül ki több a kezei közül. A debütáló divatbemutatónak hatalmas sikere lett. A fő inspiráció mindig az anyag és a nőiség volt – tudtuk meg. Andrea elmondta, ő sosem a tervekhez veszi a szövetet, megveszi a textilt és az alapján kezd rajzolni. Van hogy akár húsz minta is elkészül, mire megtalálja a megfelelőt a szövethez. Ez még mindig nem a folyamat vége, varrás közben sokszor változtat. Szeretet, könnyedség, lazaság és változtatni merés jellemzi szerinte a jó divattervezőt. A legfontosabb a hit. Szeretni és csodálni kell a munkát – mondja. Aki hasonló pályára vágyik, annak azt javasolja: keresse meg magában az összhangot, és higgye el azt, jó abban amit csinál. Szerinte nem szabad elbizonytalanodni attól, hogy sokan vannak a szakmában, vagy azokra a hangokra hallgatni, akik azt mondják, nem lehet megélni egy bizonyos munkából. Azt gondolja, hogy ha valaki elhiszi, hogy jó abban, amit csinál és elég kitartó, az bármit sikerre vihet. Úgy fogalmazott: „sosem szabad azt nézni, hogy mások hol tartanak, akiben megvan a tűz és a szenvedély, ami viszi előre, meg fogja tudni valósítani az álmait”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában