Praktikák

2019.02.15. 11:34

A fogyás fejben dől el

Íme 10 tanács, hogy a lelkét is átformálja, és könnyebben menjen a karcsúsodás.

Forrás: Shutterstock

A súlyvesztés sikerének titka nemcsak a mozgásban és a kalóriákban, hanem az ember gondolkodásában is fellelhető. Íme 10 tanács, hogy a lelkét is átformálja, és könnyebben menjen a karcsúsodás – írja a Vasárnap Reggel.

1. Hetente egy tétel a listáról

Ha fogyni szeretne, le kell mondania a cukorról, a fehér lisztről, az alkoholról vagy épp a túl zsíros ételekről. Próbálja ki azt, hogy hétről hétre kiiktat egyet, és eleinte nem is keres helyette más alternatívát! Igyekezzen ragaszkodni a döntéseihez, hiszen így megtanulhat ellenállni az egészségtelen nassolnivalóknak.

2. Adja meg a módját!

Az evés élvezet, ezért minden étkezésnél ügyeljen a gusztusos tálalásra, a szép terítésre és arra, hogy ne egyen állva, kapkodva! Koncentráljon magára az ételre, és ne tévézzen falatozás közben, inkább beszélgessen a családtagjaival, vagy hallgasson kellemes zenét. Így nem arra fog gondolni, hogy mi mindenről kell lemondania éppen.

3. Pozitív hozzáállás

Csak úgy lehet sikeres a fogyókúrája, ha változtat a hozzáállásán, és mindennek a jó oldalát nézi. Például ahelyett, hogy: „nekem most fogyókúráznom kell”, mondja ezt: „végre egészségesen étkezem”. A „sovány akarok lenni” mantra helyett is inkább a „szeretném jól érezni magam a bőrömben” lehet célravezető.

4. Vezessen táplálkozási naplót!

Ebben azt is jegyezze fel, ha bűnözött, így a hét végén tisztán látja majd, mikor csábult el, pontosan mi és mikor vitte kísértésbe. A naplóírás segíti a tudatos táplálkozást, mert a jegyzetei alapján hamar kiderül, ha az étrendjében bármi nem felelne meg a kiegyensúlyozott étrend alapkövetelményeinek.

5. Élvezzen minden falatot!

Ne habzsoljon, étkezzen komótosan, és adja át magát az evés örömeinek! A lassabb tempó, a falatok alapos megrágása azt eredményezi majd, hogy kevesebb ételtől is jóllakik. Az agyunknak ugyanis 20 percre van szüksége ahhoz, hogy „felfogja”: a test jóllakott!

6. Konkrét célok lépésről lépésre

Határozza meg pontosan, hogy mit szeretne elérni, és azt is tervezze meg, hogy ehhez milyen konkrét lépéseket kell megtennie. Írjon listát ezekről a mérföldkövekről, és ragassza ki a cetlit egy jól látható helyre, például a hűtőszekrényre vagy az irodai asztalára. Naponta olvassa el, ez mindig motiválni fogja!

7. Segítséget kérni nem szégyen

Az életmódváltás, főleg, ha az ember jelentősebb súlyfelesleggel rendelkezik, igen komoly lépés... Ha segítséget kér, az korántsem a gyengeség jele, sokkal inkább az elszántságáé! Legyen szó a háziorvosáról, egy képzett dietetikusról vagy egy profi személyi edzőről, az ő tanácsaikat betartva biztonságosan és sikerrel szabadulhat meg a pluszkilóktól.

8. Higgyen magában!

Gyakran a túlsúllyal küzdők hiába fogynak, csinosodnak, a tükörbe nézve egyáltalán nem érzékelik ezt. Ráadásul a mérleg is csalóka, hiszen a változás többnyire nem csak a kilók számában érhető tetten. Emiatt sokan esnek abba a hibába, hogy a gyorsabb eredmény reményében koplalni kezdenek. Ám ennek sajnos többnyire jojóeffektus a vége, azaz az éhezés után nagy lakomákat csapnak, és többet szednek fel, mint amennyit leadtak... Éppen ezért a fogyás mellett érdemes más célokat is kitűzni, például meghatározni a vágyott ruhaméretet. Így sokkal kézzelfoghatóbbnak és látványosabbnak tűnik majd az elért eredmény!

9. Pár perc nyugalom

Miután evett, ne pattanjon fel rögtön az asztaltól: élvezze a kellemes telítettségérzetet és a finom utóízeket. Ugyanis ha tudatosul önben, hogy jóllakott, akkor nem fogja úgy érezni 30-60 perc múlva, hogy azonnal szüksége van egy kis nassolnivalóra, lehetőleg valami édességre.

10. Kell valami más is!

Nagyon fontos, hogy az életmódváltásának ne a fogyás legyen az egyetlen célja! A legkézenfekvőbb, ha például valami sporttal kapcsolatos eredményt igyekszik elérni, legyen szó egy hosszabb túráról, 5 km lefutásáról vagy a Velencei-tó körbetekeréséről. Ez még erősebben fogja motiválni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!