felmelegedés

2019.07.31. 08:23

A Guamhoz közeli korallzátonyok egyharmada odaveszett

A virágállatokat fenyegető óceánvíz-melegedés elsődleges kiváltó oka a megemelkedett globális szén-dioxid-kibocsátás, de közrejátszik a túlhalászat és a környezetszennyezés is.

Forrás: Shutterstock

A csendes-óceáni Guam szigetét övező korallzátonyok több mint egyharmada odaveszett az óceánvíz felmelegedése miatt – derült ki egy új tanulmányból.

A Coral Reefs című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az Egyesült Államokhoz tartozó sziget korallzátonyainak 34 százaléka pusztult el az emelkedő hőmérséklet miatt 2013 és 2017 között.

A Guami Egyetem (UOG) kutatói szerint a sziget keleti partvonala mentén a zátonyok 60 százaléka veszett oda.

A szakemberek szerint a virágállatokat fenyegető óceánvíz-melegedés elsődleges kiváltó oka a megemelkedett globális szén-dioxid-kibocsátás, de közrejátszik a túlhalászat és a környezetszennyezés is.

„Zátonyaink nagyon gyorsan, nagyon drasztikus változásokon mennek keresztül, olyanokon, amelyekre az elmúlt 500 évben nem volt példa” – mondta el a kutatást vezető Laurie Raymundo. Hozzátette: „muszáj megvédenünk, ami megmaradt, és bármilyen eszközzel rehabilitálnunk, amit lehet, mert ezek a zátonyok kulcsfontosságúak a sziget számára”.

Guam több mint 350 ismert fajnak ad otthont, és itt található az Egyesült Államok egyik legsokszínűbb korallzátony-rendszere.

A zátonyok nem csupán azért fontosak, mert turisták tömegeit vonzzák a szigetre, hanem mert élőhelyként szolgálnak a halak számára és védelmet biztosítanak a szökőárakkal szemben.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!